Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na Trenčianskom samosprávnom kraji už voňajú Vianoce, celý týždeň sa ponesie v duchu ľudskej solidarity

„Hoci im život niekde ubral, na druhej strane im bolo pridané. A to je dôležité podchytiť a rozvíjať.“ Týmito slovami možno predstaviť hlavnú myšlienku remeselných trhov zariadení sociálnych služieb Vianočné srdce Zelenej župy, ktoré spájajú ľudí s hendikepom s tými, ktorí môžu oceniť ich šikovnosť a dobrosrdečnosť.

Čas musia tráviť zmysluplne

Jednou z odborných činností v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je poskytovanie pracovnej terapie a rozvoj pracovných zručností. „Odborní zamestnanci sa či už v rámci rozvíjania jemnej motoriky alebo sústredenosti klientov s rôznym druhom postihnutia snažia identifikovať oblasti, ktoré je u nich potrebné zlepšiť a následne na nich pracovať. Preto chceme a sme radi, že sa výsledky práce klientov týchto zariadení môžu odprezentovať aj takouto formou, akou sú vianočné trhy. Doteraz totiž len málo ľudí vedelo, čo sa deje za múrmi zariadení,“ vysvetlila hlavnú myšlienku vianočných trhov vedúca Oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK Elena Nekorancová s tým, že pozitívnu spätnú väzbu na takúto formu prezentácie dostáva nielen od klientov zariadení, ale aj od ich opatrovateľov či rodiny. Vianočné srdce Zelenej župy totiž píše svoj tretí ročník, zdobenie stromčeka už štvrtý.

Aj vianočný stromček, ktorý od dnes vestibul krajského úradu zdobí, podporuje myšlienku Zelenej župy. Ozdoby, ktoré na ne dnes s pomocou svojich kolegov zavesil trenčiansky župan Jaroslav Baška, sú vyrobené z dreva a ozdobené ručne maľovanými obrázkami. O výrobu ozdôb stromčeka na samosprávnom kraji sa už tradične postarali klienti Domova sociálnych služieb Čistá duša, ktorého krstným otcom je práve župan Jaroslav Baška. „S našimi prijímateľmi sociálnej služby a pani učiteľkami sme maľovali zimné motívy a pritom spievali koledy. Rozprávali sme sa pri tom o čare Vianoc, o ich histórii, ale aj o láske, pokoji a o zmierení. Použili sme aj šišky či stuhy, všetko z prírodného materiálu,“ dodala k téme výroby vianočných ozdôb riaditeľka zariadenia Čistá duša Mária Trenčanová. „Myslím si, že mesiac december vyzýva k tomu, aby sa ľudia k sebe správali ohľaduplnejšie, aby si na seba našli viac času ako inokedy. Preto by som všetkým chcel zaželať pevné zdravie a šťastie. Zariadenia sociálnych služieb, ktoré sa tento týždeň u nás odprezentujú, dokazujú, že ich klienti sa dokážu naučiť naozaj veľmi veľa vecí. Preto chcem vyzdvihnúť prácu všetkých zamestnancov, ktorí klientom dokázali vytvoriť pocit druhého domova,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý zároveň pripomenul aj každoročné zvyšovanie platov týchto zamestnancov nad rámec kolektívnej zmluvy.

Keďže pomáhať treba čo najviac a špeciálne v čase Vianoc, Trenčiansky samosprávny kraj sa rozhodol vyhlásiť finančnú zbierku, ktorej výťažok bude venovaný Šimonkovi Malobickému. Hoci sa narodil ako zdravé dieťa, zdravotný stav sa mu postupne zhoršuje, a tak jeho rodičom finančná pomoc padne na úžitok. Chlapček je totiž dnes už odkázaný plne na ich starostlivosť. Každý, kto by chcel Šimonkovi prispieť, môže tak urobiť do 18. decembra vo vestibule Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, kde sa na tento účel nachádza symbolická šporkaska.

Dnes sa však na župe nezdobil len stromček. Detský folklórny súbor Radosť zaspieval, klient z Centra sociálnych služieb – Bôrik zarecitoval vianočnú báseň a bonbónikom kultúrneho programu bol tanec klientov zariadenia Čistá duša. Svojou prítomnosťou prišli klientov zariadení sociálnych služieb podporiť aj deti z Materskej školy Dúha v Trenčíne a žiaci Základnej školy na ulici Dlhé Hony v Trenčíne.

Každý, kto sa chce na ozdobený vianočný stromček prísť pozrieť a z trhov Vianočné srdce Zelenej župy si odniesť niečo pekné i hodnotné, môže na Úrad TSK v Trenčíne zavítať celý tento týždeň (t. j. od pondelka 4.12 do piatku 8.12) vždy od 9.00 h do 14.00 h. Na vianočných trhoch sa celkovo odprezentujú klienti z 19 zariadení sociálnych služieb v pôsobnosti župy, každý deň iný štvorlístok zariadení. Každé jedno z nich však okrem vianočných dobrôt, ozdôb či dekorácií ponúkne aj úsmev a ľudskú lásku.

Rozpis prezentácie zariadení sociálnych služieb počas Vianočného srdca Zelenej župy:

PONDELOK 4.12.2017

  • CSS - Bôrik (pečenie oblátok, vypaľovanie do dreva)
  • CSS - KOLONKA (pečenie perníkov, vianočné výrobky)
  • CSS - SLOVEN (vianočné výrobky)

UTOROK 5.12.2017

  • CSS - Bánovce nad Bebravou (vianočné výrobky)
  • CSS - LIPOVEC (vianočné výrobky, ozdoby)
  • CSS - NÁDEJ (sviečky, výrobky z keramiky, dreva)
  • DSS Púchov - Nosice (vianočný punč, vianočné výrobky)

STREDA 6.12.2017

  • CSS - AVE (vianočné výrobky)
  • CSS - DOMINO (vianočné výrobky)
  • CSS - LÚČ (pečenie oblátok, med, výrobky z papiera)
  • CSS - Partizánske (vianočný punč, pečivo, výrobky z keramiky)

ŠTVRTOK 7.12.2017

  • CSS - BYSTRIČAN (pečenie oblátok, vianočné výrobky)
  • CSS - DOMOV JAVORINA (vianočné výrobky)
  • CSS - Juh (vianočné výrobky)
  • HUMANITY - CSP (textilné výrobky, plyšové hračky, háčkované a štrikované výrobky)

PIATOK 8.12.2017

  • CSS - Lednické Rovne (vianočné výrobky)
  • CSS - LIPA (vianočné pečivo, vianočné výrobky)
  • CSS - Nová Bošáca (pečenie oblátok)
  • DSS - Adamovské Kochanovce (vianočný punč, varená čokoláda, vianočné výrobky)

autor: vr

Fotogaléria

predvianocne_trhy_tsk2017
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (1)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (2)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (3)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (4)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (5)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (6)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (8)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (9)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (10)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (11)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (12)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (13)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (14)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (15)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (16)
Vianocne srdce Zelenej zupy 2017 (17)
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK