Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Obyvatelia 14 obcí spod Magury sa už 11. krát spoločne stretli na turistickom hviezdicovom výstupe

Organizátormi podujatia bolo už tradične 14 okolitých obcí; Poruba, Lazany, Malinová, Kanianka, Chvojnica, Tužina, Poluvsie, Nitrianske Pravno, Kocurany, Sebedražie, Čavoj, Temeš, Nevidzany a Seč. V poradí 11. výstup na vrch Magura a tiež šancu načerpať pozitívnu energiu, dobrosrdečnosť ľudí spod Magury a oddýchnuť si v malebnej prírode využil i trenčiansky župan Jaroslav Baška. Po spoločnom uvítaní sa so starostkou obce Poruba Helenou Čavojskou sa župan spolu s oddielom turistov vybral trasou Obratná nad vlekom – Lazy na vrchol Magury. „Na výstupe na Maguru som už šiestykrát. Počasie ma tak ako i iných turistov tento rok neodradilo. Myslím, že je to veľmi pekné turistické podujatie, ktorého sa každoročne zúčastňuje veľký počet ľudí a ja tu chodím osobne veľmi rád,“ uviedol počas prípravy na trasu, s prevýšením 740 m a dĺžkou 20 km tam aj späť, trenčiansky župan Baška.

Počasie turistike neprialo od samého začiatku a pochod z dediny sprevádzal dážď. Turisti sa však rozhodne nenechali zaskočiť a pohotovo vo svojich pršiplášťoch pokračovali smerom k vrcholu. Dážď po približne hodine ustal a turisti sa tak na Chate na Rovni už bez svojich dáždnikov mohli občerstviť a vychutnať si vôňu pripravovaného gulášu. Po spolu približne troch hodinách miernej chôdze sa turistom zaslúžene naskytol pohľad na vrchol Magury s jej dominantou v podobe 5,2m vysokého kríža. Výstup na druhý najvyšší kopec Strážovských vrchov (1141 m.n.m.) tu tak aj tento rok spojil obyvateľov hornej Nitry so súčasnými starostami a aj bývalými starostkami a starostami.

Medzi turistami nechýbali zástupcovia všetkých vekových skupín a to ani v prípade bežcov, ktorí zdolali kopec s ohromujúcim nasadením a príkladným tempom. Mnohí turisti podstúpili výstup reprezentatívne vo farbách alebo s nápisom názvu svojej obce. Pri zostupe späť už na turistickej Chate na Rovni čakala ochutnávka gulášu pri dychovej hudbe Maguranky z obce Kanianka. Počas degustácie chutného gulášu už slnečné lúče presvetlili celú lúčku a príjemne vyhrievali nadšencov turistiky. Na podujatie sa pred výstupom oficiálne zaregistrovalo viac ako 700 záujemcov, avšak odhadovaný počet napriek nepriaznivému počasiu pravdepodobne presiahol počet 1000. Návštevnosť podujatia sa tak každoročne graduálne zvyšuje.

autor: aj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK