Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Okresný úrad čaká sťahovanie pod jednu strechu, budúci rok by mal priniesť dlho očakávanú rekonštrukciu štátnej cesty I/9 medzi Bánovcami nad Bebravou a Drietomou

V okrese Trenčín sa v tretí februárový piatok uskutočnila pracovná výjazdová návšteva premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica, podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho a štátnej tajomníčky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Denisy Sakovej. Tí navštívili viacero firiem, škôl a spoločností na území okresu Trenčín.

Na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne dnes univerzitný život začal diskusiou na tému zahraničnej politiky. Stretnutie so študentmi na tému Slovensko a Európska únia a zahraničná politika Slovenska voči štátom, ktoré nie sú členmi EÚ a Severoatlantickej aliancie absolvoval premiér Slovenskej republiky Robert Fico v sprievode trenčianskeho župana Jaroslava Bašku. „Mali by sme hovoriť  a presviedčať mladých ľudí, že Európska únia je pre nás jediné riešenie, že je to náš životný priestor,“ kvitoval záujem mladých o túto tému premiér Fico a zdôraznil potrebu dodržiavania pravidiel fiškálnej disciplíny.

Priemyselný región

Významné postavenie v štruktúre priemyselného Považia má firma Konštrukta – Industry, a. s., ktorá sa zaoberá výrobou strojných zariadení v oblasti výroby pneumatík a poskytuje prácu asi 300 ľuďom z regiónu. „Chcem zablahoželať tejto firme, pretože je to spoločnosť, ktorá robí neuveriteľne precíznu strojársku robotu. Čo je najpodstatnejšie, presadila sa vo veľmi ťažkej konkurencii a dnes dodáva strojné zriadenia päťke najvýznamnejších výrobcov pneumatík na svete,“ komentoval premiér. Spoločnosť Konštrukta – Industry, a. s., spolupracuje na základe memoranda o spolupráci s dvomi strednými odbornými školami, ktoré má kraj vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, a to so Strednou priemyselnou školou v Dubnici nad Váhom a so Strednou odbornou školou Trenčín. Ďalšou zastávkou predsedu vlády SR bola spoločnosť VRM, a. s., ktorá sa zaoberá výrobou leteckých simulátorov pre pozemnú ozbrojenú techniku a nachádza uplatnenie na celom svete. Tovar dodáva napr. aj do Spojených štátov amerických. „Opäť sa ukázalo, že výrobky, ktoré majú vysokú pridanú hodnotu a sú založené na výskume a vývoji, sa môžu presadiť v celom svete,“ zhodnotil Robert Fico. Návšteva neobišla ani Vojenský opravárenský podnik v Trenčíne. „Spoločnosť signalizuje, že je okamžite schopná a pripravená rozšíriť portfólio výroby a zamestnať ďalších 50 až 70 ľudí, čím by sa  zamestnanosť v tomto podniku  vyšplhala  až na úroveň 370 ľudí. Jej trenčianska pobočka asi až 95% svojich výrobkov realizuje na zahraničných trhoch, 5% tvorí domáci dopyt,“ špecifikoval podpredseda vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, ktorý dnes svojou návštevou poctil aj študentov Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne, ktorého zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj. Zároveň sa  stretol aj so starostami a primátormi miest a obcí okresu Trenčín, s ktorými sa dotkol aj témy zníženia byrokratickej záťaže miest a obcí v rovine elektronizácie verejnej správy  s cieľom, aby štát opätovne nežiadal od obcí a miest informácie, ktoré už vo svojich databázach má.

V debatách dnes dominovala oprava štátnej cesty I/9, ktorá spája Českú republiku s Bánovcami nad Bebravou a ďalšími mestami hornej Nitry. „Som veľmi rád, že po diskusiách s predsedom TSK sa v krátkej dobe uskutoční rokovanie na najvyššej úrovni s predstaviteľmi Slovenskej správy ciest, aby sa konečne začalo s komplexnou rekonštrukciou tejto cesty,“ konštatoval Peter Pellegrini s tým, že začiatok prác je odhadovaný na rok 2018. „Súčasťou tejto cesty je aj tzv. križovatka smrti medzi obcami Trenčianska Turná a Trenčianske Stankovce, na ktorej sa stretáva cesta I., II. a III. triedy. TSK s okolitými obcami ešte v roku 2015 pripravil zámenu pozemkov aj projektovú dokumentáciu na túto križovatku z financií TSK  a požiadal o vydanie stavebného povolenia. Križovatka bola zahrnutá do celkovej rekonštrukcie cesty I/9. Od súčasného ministra dopravy som dostal prísľub, že táto cesta by sa mala rekonštruovať  v priebehu budúceho roka,“ dodal k téme trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že predpokladané náklady sú vo výške asi 20 mil. € bez DPH.

So študentmi Strednej odbornej školy leteckej sa dnes rozprávala štátna tajomníčka Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Denisa Saková. „Je to jedinečná škola svojho druhu na Slovensku, pretože od svojich počiatkov vychováva absolventov na to, aby Vojenské letecké opravovne mali dostatočný počet leteckých mechanikov. Diskusia bola veľmi živá,“ ocenila Saková. „Pre Trenčiansky kraj sme od roku 2012 celkovo preinvestovali zhruba 25 mil. €. Hovoríme o infraštruktúrnych nákladoch či o obmene automobilovej techniky a preventívnych opatreniach. Trenčiansky kraj je jeden z popredných krajov, pokiaľ ide o objasnenosť trestných činov na Slovensku. Dosahuje najlepšie výsledky v znižovaní počtu dopravných nehôd a minulý rok dosiahol aj najnižší počet usmrtených pri dopravných nehodách. Takisto evidujeme, že aj Hasičský záchranný zbor má v Trenčianskom kraji najnižšie číslo výjazdov spomedzi ostatných krajov v dôsledku dôkladnej preventívnej činnosti. Celkovo sme do dobrovoľných hasičských zborov v Trenčianskom okrese investovali asi 2,5 mil. € a tešíme sa veľkej popularite tejto dobrovoľnej činnosti. Evidujeme 37 dobrovoľných hasičských zborov  v okrese Trenčín,“ dodala ďalej tajomníčka s tým, že občanov okresu Trenčín poteší presťahovanie sídla Okresného úradu Trenčín pod jednu strechu z troch súčasných adries. Sťahovanie by sa malo začať už v lete tohto roku. „Takisto by sme chceli otvoriť klientske pracovisko, ktoré začne občanom poskytovať agendy v oblasti živnostenského podnikania, cestnej dopravy pozemných komunikácií , agendy lesnej, pozemkovej, životného prostredia a ďalších. Následne v roku 2018 by sme chceli otvoriť druhú zrekonštruovanú časť klientskeho pracoviska, ktorá sa venuje najmä poskytovaniu služieb ohľadom evidencie vozidiel a vydávania dokladov,“ priblížila na záver.

Premiér Robert Fico však po dnešnom dni územie Trenčianskeho samosprávneho kraja opúšťa len na chvíľu. Opäť ho totiž navštívi už v pondelok 20. februára 2017, keď zavíta do lyžiarskeho strediska Čertov (okres Púchov).

autor: vr

Fotogaléria

20170217_TN_TSK_Fico_foto_Radovan_Stoklasa_005w
20170217_TN_TSK_Fico_foto_Radovan_Stoklasa_009w
20170217_TN_TSK_Fico_foto_Radovan_Stoklasa_013w
20170217_TN_TSK_Fico_foto_Radovan_Stoklasa_020w
20170217_TN_TSK_Fico_foto_Radovan_Stoklasa_032w
20170217_TN_TSK_Fico_foto_Radovan_Stoklasa_071w
IMG_1149
IMG_1179
IMG_1255
IMG_1282
IMG_1327
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK