Prehľad očakávaných udalostí v 17. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 17. týždni roku 2017.

Pondelok, 24. apríl 2017

V pondelok 24. apríla 2017 o 14.30 h sa na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) uskutoční stretnutie predsedu TSK Jaroslava Bašku s deťmi zo Spojenej školy internátnej v Trenčianskej Teplej, ktorým boli venované finančné prostriedky zo zbierky, ktoré im pomohli pokryť náklady na internát. Deti sa chcú osobne poďakovať predsedovi TSK a tiež tým, ktorí zbierku podporili.

Regionálne kolo vedomostnej súťaže Mladý Európan 2017 sa začne slávnostným otvorením v pondelok 24. apríla 2017 o 10.00 h v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Súťaž, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi stredných škôl, otvorí riaditeľ Úradu TSK Michal Žitňanský.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Materským centrom Srdiečko pozýva na čítanie rozprávok pre najmenšie deti a ich rodičov s názvom Hľadáme stratenú rozprávku. Čítať sa bude v pondelok 24. apríla 2017 o 10.00 h na štyroch pobočkách knižnice: na Hasičskej ulici, na pobočke Juh, Dlhé Hony a Kubrá.

V pondelok 24. apríla 2017 začnú o 12.45 h v Mestskej športovej hale na Sihoti v Trenčíne Školské majstrovstvá Slovenska vo florbale. Sily si zmeria osem najlepších tímov z celého Slovenska, ktoré vyhrali krajské kolá.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Windows User Group pozývajú záujemcov o informačné technológie a systém Windows na stretnutie, ktoré sa uskutoční v pondelok 24. apríla 2017 o 17.00 h v knižnici na Hasičskej ulici.

V pondelok 24. apríla 2017 sa predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška zúčastní na odbornej konferencii na tému vzdelávanie v Bratislave.

Utorok, 25. apríl 2017

V utorok 25. apríla 2017 sa uskutoční konferencia s názvom Obnova NKP Považský hrad – teória a prax II, na ktorej budú predstavené práce, ktoré sú podstatou obnovy Považského hradu, rekonštrukčné práce, realizácia informačného systému a archeologický výskum. Konferencia začne o 10.00 h v priestoroch kaštieľa Burg v Považskom Podhradí.

Krajská organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku Trenčín, Okresná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku v Prievidzi a Základná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku Nováky pozývajú na v poradí VIII. Krajskú prehliadku speváckych súborov seniorov Jednoty dôchodcov na Slovensku. Prehliadka sa uskutoční v utorok 25. apríla 2017 o 14.00 h v Dome kultúry v Novákoch. Podujatie sa uskutoční pod záštitou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčiansky samosprávny kraj pozýva všetkých, ktorí môžu darovať krv, na Jarnú kvapku krvi, ktorá sa uskutoční v utorok 25. apríla 2017 od 8.00 h na Úrade TSK. V rovnaký termín sa odber uskutoční aj v troch krajských nemocniciach v NsP Myjava, NsP Považskej Bystrici a NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Trenčianske osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na krajskú súťažnú prehliadku v umeleckom prednese poézie a prózy mládeže a dospelých s názvom Hviezdoslavov Kubín – Štúrov Uhrovec. Súťaž sa uskutoční v utorok 25. apríla 2017 o 9.30 h v Dome kultúry Ľudovíta Štúra v Uhrovci.

Streda, 26. apríl 2017

V stredu 26. apríla 2017 absolvuje predseda TSK Jaroslav Baška návštevu mesta Partizánske, v rámci ktorej navštívi Gymnázium Partizánske, kde prebehne odovzdanie prírodovedných laboratórií. Následne navštívi päť základných škôl, ktorým odovzdá pomôcky v rámci projektu Hrdina remesla. Taktiež sa zúčastní podpisu memoranda medzi mestom Partizánske a Trenčianskou univerzitou Alexandra Dubčeka v Trenčíne. V poobedňajších hodinách navštívi Strednú odbornú školu Partizánske, ktorej odovzdá zrekonštruovaný obvodový plášť a strechu školy so zateplením.

V stredu 26. apríla 2017 sa o 9.00 h začne v Žiline regionálne kolo IQ Olympiády, ktorej sa zúčastnia aj žiaci z Trenčianskeho kraja. Súťaž finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj a záštitu nad ňou prevzal predseda TSK Jaroslav Baška.

Trenčianske osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu fotografií z archívu fotoskupiny Méta s názvom Čiernobiele návraty. Vernisáž  výstavy sa uskutoční v stredu 26. apríla 2017 o 17.00 h v kaviarni Savana Café v Trenčíne. Výstava potrvá do 28. mája 2017.

Štvrtok, 27. apríl 2017

Vo štvrtok 27. apríla 2017 sa o 16.00 h v budove Úradu TSK uskutoční pracovné stretnutie k pripravovanej rekonštrukcii cesty I/9 medzi obcami Chocholná-Velčice a Mníchova Lehota za účasti zástupcov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, Policajného zboru Slovenskej republiky a Krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru Slovenskej republiky v Trenčíne. Následný brifing začne o 17.30 h.

Vo štvrtok 27. apríla 2017 sa uskutoční slávnostné otvorenie testovacieho laboratória v Technologickom centre v Trenčíne. Do prevádzky sa bude spúšťať jedno z najväčších testovacích centier v rámci slovenského automobilového odvetvia. Slávnostné otvorenie začne recepciou o 10.00 h priamo v Technologickom centre v Trenčíne.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na besedu s kráľovnou historických romancí Janou Pronskou. Beseda sa uskutoční vo štvrtok 27. apríla 2017 o 11.45 h a 16.00 h v knižnici.

Vo štvrtok 27. apríla 2017 začne dvojdňová praktická maturitná skúška študentov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi s názvom Gastrodni. Maturanti budú od 9.00 h predvádzať svoje zručnosti v oblasti flambovania ovocia či mäsa a tranšírovania. Súčasne bude prezentácia kuchárov.

Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici a Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, obe v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, a Občianske združenie Vidiecky parlament na Slovensku pozývajú na slávnostné vyhodnotenie 7. ročníka celoslovenskej súťažnej prehliadky Vandrovalo vajce, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 27. apríla 2017 o 15.00 h v klubovni Považského osvetového strediska v Považskej Bystrici. Výstava je zamerané na veľkonočné kraslice.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na besedu s prozaikom, scenáristom a autorom literatúry faktu Petrom Valom, ktorá bude spojená s prezentáciou jeho dvoch úspešných kníh. Beseda sa uskutoční vo štvrtok 27. apríla 2017 o 16.30 h v knižnici na Hasičskej ulici.

Zväz vojakov Slovenskej republiky – Klub Horná Nitra pozýva na 2. ročník Memoriálu Adolfa Weinholda, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 27. apríla 2017. Účastníci budú mať možnosť zúčastniť sa podujatia ako pretekári – cyklisti a bežci. Kategória pochod nebude vyhodnocovaná. Prezentácia účastníkov začne o 7.15 h v priestoroch Kultúrneho domu v Zemianskych Kostoľanoch.

Vo štvrtok 27. apríla 2017 začne v priestoroch Agrokomplex – Národného výstaviska v Nitre dvojdňová výstava Mladý tvorca 2017. Slávnostné otvorenie výstavy, ktorej cieľom je podporovať a propagovať stredoškolské odborné vzdelávanie, duálny systém odborného vzdelávania a zvýšiť záujem žiakov oň, sa uskutoční o 10.00 h.

Piatok, 28. apríl 2017

V piatok 28. apríla 2017 začne dvojdňová udalosť Gluten Free Expo 2017, prvý ročník medzinárodnej prezentačnej a predajnej výstavy s kongresom pre celiatikov a všetkých, ktorých zaujímajú nové trendy v potravinách, výrobky bez lepku a prirodzene bezlepkové výrobky. Odborníci na výživu a lekári budú na svojich prednáškach poskytovať aktuálne informácie zo sveta bez lepku. Otvorenie výstavy bude o 10.00 h na výstavisku Expo Center v Trenčíne.

V piatok 28. apríla 2017 sa uskutoční 9. ročník ekologického jarmoku v Považskej Bystrici. Cieľom podujatia je verejná prezentácia vybranej ekologickej témy, ktorá bude hodnotená odbornou porotou. Jarmok bude slávnostne otvorený o 10.00 h pri fontáne za kinom Mier v Považskej Bystrici. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Trenčianske osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na krajskú súťažnú prehliadku v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých s názvom Hviezdoslavov Kubín. Súťaž sa uskutoční v piatok 28. apríla 2017 o 9.30 h v Mestskom kultúrnom stredisku Nové Mesto nad Váhom.

Sobota, 29. apríl 2017

Občianske združenie Hipo Máčov a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pozývajú na prehliadku Máčovských gazdovských dvorov v obci Diviaky nad Nitricou. Prehliadka sa uskutoční v sobotu 29. apríla 2017 od 11.00 h a návštevníkom ponúkne prezentáciu gazdovských dvorov, ľudových remesiel, súťaž v pečení zemiakových babiek, stavanie mája a ľudovú hudbu. Pripravené sú taktiež sprievodné aktivity ako pálenie smoly, tkanie kobercov, vyšívanie, chytanie cvíčal, vozenie na koči a mnoho ďalších.

V sobotu 29. apríla 2017 sa o 9.30 h uskutoční slávnostné otvorenie Majstrovstiev Slovenska novinárov v stolnom tenise pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku a primátorom mesta Považská Bystrica Karolom Janasom. Podujatie bude prebiehať v telocvični Základnej školy Slovanská v Považskej Bystrici.

Vokálna skupina AcaPeople pozýva na svoj koncert, ktorý sa uskutoční v sobotu 29. apríla 2017 o 17.00 h v kine Mier v Považskej Bystrici.

Trenčianske osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na krajskú súťažnú prehliadku moderného tanca s názvom Deň tanca Trenčianskeho kraja 2017, ktorá je určená pre všetky vekové kategórie. Súťaž sa uskutoční v sobotu 29. apríla 2017 v Kine Hviezda v Trenčíne.

Mesto Bojnice a Kultúrne centrum Bojnice pozývajú na Bojnický jarmok a 22. Dni majstrov, ktoré začnú v sobotu 29. apríla 2017 o 10.00 h v Bojniciach. Účastníci sa môžu tešiť na  folklórne či tanečné skupiny.

Nedeľa, 30. apríl 2017

V nedeľu 30. apríla 2017 sa o 18.00 h uskutoční za prítomnosti predsedu vlády Slovenskej republiky Róberta Fica slávnostné otvorenie telocvične pri Základnej škole v Beluši. Súčasťou otvorenia bude krátky program, následne stavanie mája a pri pamätníku padlých bude pripomenutie si 72. výročia oslobodenia obce Beluša.

Pri príležitosti 145. výročia narodenia národnej umelkyne Ľudmily Riznerovej – Podjavorinskej sa v nedeľu 30. apríla 2017 uskutoční v obci Bzince pod Javorinou spomienková slávnosť. O 9.30 h začnú slávnostné služby Božie v miestnom evanjelickom kostole, následne bude pietna spomienka pri jej pamätníku, otvorenie obecnej knižnice Ľ. Podjavorinskej a prehliadka pamätnej izby v jej rodnom dome.

V nedeľu 30. apríla 2017 sa o 15.00 h v Novom Meste nad Váhom uskutoční za prítomnosti predsedu vlády Slovenskej republiky Róberta Fica slávnostné stavanie mája.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu hračiek s názvom Hračky v minulosti, ktorá v priestoroch Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici trvá do 2. júna 2017.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu s názvom A sláva národa hodná je obetí, ktorá je usporiadaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Široká verejnosť si ju môže prezrieť od marca 2017 do februára 2018 na Záhradníckej ulici v Prievidzi.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Jarmily Dicovej Ondrejkovej a Maji Dusíkovej Ondreičkovej, ktorá nesie názov Vo svete rozprávok a snov, a Teodora Schnitzera s názvom Muž z divokého západu. Výstavy potrvajú do 21. mája 2017.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Moja vegetácia, ktorá v spomínanom centre potrvá do konca mája 2017.

Trenčianske osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu fotografií z archívu fotoskupiny Méta s názvom Čiernobiele návraty, ktorá začne v stredu 26. apríla 2017 o 17.00 h v kaviarni Savana Café v Trenčíne a potrvá do 28. mája 2017.

autor: jd