Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 32. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 32. týždni roku 2017.

Pondelok 7. augusta 2017

V pondelok 7. augusta 2017 sa o 11.00 h uskutoční slávnostný akt zahájenia stavebných prác na druhej výrobnej hale spoločnosti Brose Prievidza, s. r. o.. Automobilový dodávateľ rozširuje svoj závod v Prievidzi. Okrem novej výrobnej haly pribudnú aj kancelárske priestory, v ktorých bude zriadené tréningové centrum pre duálne vzdelávanie. 

Streda 9. augusta 2017

Považská knižnica v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pre všetky deti a mládež Tvorivé dielne, ktoré sa počas školských prázdnin budú konať každú stredu v čase od 10.00 h do 11.00 h. Pripravený je literárno–kreatívny program, spoločenské hry a súťaže. Viac info na www.kniznicapb.sk.

Štvrtok 10. augusta 2017

Deň obetí banských nešťastí si pripomíname 10. augusta ako pamätný deň Slovenskej republiky. Tento deň reaguje na najväčšiu banskú tragédiu v dejinách slovenského baníctva, kedy v bani v Handlovej vyhaslo 20 životov. Mesto Handlová preto založilo tradíciu Dňa bielych ruží, ktorý sa bude konať vo štvrtok 10. augusta 2017 už po siedmykrát. Pamätný deň začne rozozvučaním zvonov a uctením si pamiatky obetí nešťastia  o 9.30 h pri Pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta v Handlovej. Položiť kytice a vzdať úctu obetiam prídu k pamätníku vzácni hostia a delegácie o 18.00 h.

Piatok, 11. augusta 2017

Obec Bošáca pozýva v dňoch 11. až 14. augusta 2017 na Bošácke hodové slávnosti. Pripravený je bohatý trojdňový program, v ktorom okrem folklóru a tradícií dostanú priestor aj ukážky historickej hasičskej techniky. Nebude chýbať futbalový turnaj, tradičné jedlá a výstava s názvom História hudby v Bošáckej doline. Gazdinky sa môžu zapojiť do súťaže o najlepší hodový koláč a získať „Rád Bošáckej varešky“. Hodov sa zúčastní aj delegácia z družobnej obce Horní Ředice, ktorá sa predstaví aj v kultúrnom programe. Podujatie sa koná s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V termíne od 11. do 19. augusta 2017 sa na lúke pod pamätníkom vo Vrchteplej budú konať aktivity v rámci expedície s názvom PERZEIDY 2017. Na účastníkov čaká pozorovanie a fotografovanie meteorického roja Perzeidy, prednášky na astronomické témy, pozorovanie a fotografovanie Slnka a nočnej oblohy. Vyskúšať si môžu obsluhu meteorologickej stanice, prácu s ďalekohľadmi, či diskutovať s príslušníkmi policajného a hasičského zboru, lekármi a zástupcami miest a obcí. Organizátorom podujatia je Astronomický klub Juraja Bardyho v Plevníku - Drienovom, Púchovský eko-astro klub a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Viac informácií a podrobný program nájdete na www.hvezdari.com.

V piatok 11. augusta 2017 sa o 18.00 h na Jankovom Vŕšku uskutočnia cyklistické preteky. Organizátorom podujatia je Slávia športové gymnázium Trenčín.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravilo v rámci Tvorivého leta kreatívne dielne pre deti. V piatok 11. augusta 2017 budú deti tvoriť na tému Zázračná včela - tvorba sviečok z vosku a prezentácia živého úľu za sklom v čase od 10.00 do 12.00 h v priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi na Záhradníckej ulici.  

Sobota, 12. augusta 2017

V sobotu 12. augusta 2017 sa na futbalovom ihrisku v obci Malé Hoste bude konať v poradí III. ročník Stretnutia rodákov a IV. ročník Festivalu heligonkárov. Program začne o 14.00 h súťažami pre deti, nasledovať budú príhovory hostí a vystúpenie heligonkárov. Pripravená je prezentácia tradičných múčnikov, ľudových remesiel, jazda na koňoch a nebudú chýbať ani kulinárske špeciality. Organizátorom podujatia je obec Malé Hoste, konať sa bude pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Obec Vaďovce bude v sobotu 12. augusta oslavovať 625. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Pripravený je bohatý kultúrny program so začiatkom o 16.00 h v priestoroch futbalového ihriska vo Vaďovciach. Vystúpi Ťažká terchovská muzika, ukážky požiarneho zásahu predvedú členovia DHZ a pravý guláš z diviny uvarí účastníkom Poľovnícke združenie Vaďovce. Oslavy pripravila obec Vaďovce v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. TSK podujatie podporil aj finančne.

Obec Lehota pod Vtáčnikom v spolupráci s Regionálnym kultúrnym centrom v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila na sobotu 12. augusta 2017 oslavy 73. výročia SNP a ukončenia II. svetovej vojny. V priestoroch prírodného amfiteátra v Sekaninách si účastníci pietnym aktom kladenia vencov k pomníku o 15.30 h uctia pamiatku tejto významnej udalosti. Pripravený je aj kultúrny program, ktorý potrvá až do večerných hodín.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci so sokoliarmi Aquila z Bojníc pozývajú na inscenovanú nočnú priehliadku Trenčianskeho hradu s názvom “Historky z mučiarne” v sobotu 12. a v nedeľu 13. augusta 2017. Trhanie rúk, vešanie, napichovanie na kôl, upaľovanie bosorky, či katov smiech, to všetko môžete v úsmevnej forme zažiť počas prehliadok, ktoré v oboch dňoch začínajú o 20.00, 21.00, 22.00 a 23.00 h. Pripravená je aj špeciálna ohňová show.

Nedeľa, 13. augusta 2017

Spomienkové oslavy 80. výročia úmrtia Martina Rázusa a 90. výročia úmrtia Štefana Svetského pripravili obce Moravské Lieskové a Dolné Srnie, Cirkevný zbor ECAV v Moravskom Lieskovom a v Dolnom Srní a Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja na nedeľu 13. augusta 2017. Kultúrne podujatie, ktoré pripomenie mladšej generácii činnosť oboch národovcov, začne o 9.30 h v Evanjelickom kostole v Moravskom Lieskovom.

Obec Zliechov pozýva na oslavy pri príležitosti 745. výročia prvej písomnej zmienky o obci, ktoré budú súčasťou “Zliechovských odpustkov”. Oslavy sprevádzané kultúrnymi, spoločenskými a športovými aktivitami sa budú konať v nedeľu 13. augusta 2017 so začiatkom o 14.00 h v areáli Pustá Zliechov. Súčasťou osláv bude aj udelenie vzácnych ocenení “Cena obce Zliechov” a “Cena starostu obce”. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V priestoroch galérie RegionArt v Prievidzi si až do konca augusta 2017 môžete pozrieť výstavu Dva svety z tvorby matky Heleny a dcéry Dariny Struhárových. Výstavu pripravilo Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Výstava fotografií z mestskej zástavby Trenčína v 70. rokoch 20. storočia fotografa Milana Strieženca je nainštalovaná vo výstavných priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Fotografie dokumentujú už neexistujúce budovy, ulice či zátišia mesta. Návštevníci si ju môžu pozrieť v termíne do 18. augusta.

Výstavu tvorby autorov 10. ročníka Medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia ORA ET ARS Skalka 2017 si až do 10. septembra 2017 môžete pozrieť vo výstavných priestoroch mestskej veže v Trenčíne. Na jubilejnom ročníku prezentujú svoje práce domáci aj zahraniční umelci. Diela autorov propagujú starobylé pútnicke miesto Skalku pri Trenčíne.

Draci, jednorožce, baziliškovia, ale aj morské panny či mámivé sirény. Tieto i mnohé ďalšie nadprirodzené bytosti sa ukrývajú v erboch európskych šľachtických rodov. V životnej i nadživotnej veľkosti ich návštevníci Trenčianskeho hradu môžu vidieť v rámci výstavy s názvom „Erbové beštie“, ktorá je v podzemných priestoroch delovej bašty sprístupnená až do začiatku septembra. Organizátorom výstavy je Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Považskej Bystrici (oboje v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja) a s Ovčiarskym múzeom v Liptovskom hrádku pripravilo výstavu „Valaská kolonizácia ... samostatne a pritom spoločne". Výstava prináša verejnosti prezentáciu kultúrnych vplyvov valaskej kolonizácie v oblasti severozápadného Slovenska a na Morave. Stopy valaskej kolonizácie pretrvali v tradičnej ľudovej architektúre, ľudovom odeve, ľudovej strave, remeslách i v duchovnej kultúre horských a podhorských obcí na oboch stranách hranice. Výstava originálnych predmetov je sprístupnená v budove Kasární Trenčianskeho hradu do konca augusta 2017.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK