Prehľad očakávaných udalostí v 5. týždni

Pondelok, 30. január 2017

V pondelok 30. januára 2017 o 13.00 h sa uskutoční v priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v poradí XXII. rokovanie krajského zastupiteľstva.

Utorok, 31. január 2017

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 31. januára 2017 o 11.00 h na besedu nielen pre žiakov ZŠ, spojenú s prezentáciou novej knižky s názvom Traja kamoši a fakticky fantastický poklad od spisovateľky a režisérky Barbory Kardošovej s ilustráciami Katky Slaninkovej. Dielo je pokračovaním autorkinej úspešnej knihy Traja kamoši a fakticky fantastický bunker. Beseda sa uskutoční na 2. poschodí knižnice na Hasičskej ulici.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 31. januára 2017 o 16.00 h na workshop s názvom Vráťme sa dopredu: Land art, ktorý sa uskutoční v sále Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi. Podujatie je otvoreným stretnutím členov Klubu výtvarníkov a priateľov výtvarného umenia v rámci vzdelávacieho cyklu Vráťme sa dopredu. V januári je workshop zameraný na zoznámenie sa s tvorbou land artových umelcov.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 31. januára 2017 o 16.30 h na prezentáciu knižnej novinky spisovateľky a režisérky Barbory Kardošovej pod názvom 33 prípadov Kristy B. Prezentácia sa uskutoční na 2. poschodí knižnice na Hasičskej ulici.

Štvrtok, 2. február 2017

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva od štvrtka 2. februára 2017 na putovnú výstavu približujúcu prihraničné lokality Slovenskej republiky a Českej republiky, ktoré sú spojené s cyrilometodskou misiou a počiatkami kresťanstva. Výstava pod názvom Misia v kontextoch a súvislostiach potrvá v Dome kultúry v Ilave do 1. marca 2017.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva od 2. februára 2017 do 17. marca 2017 na výstavu predstavujúcu výsledky archeologického výskumu za posledné polstoročie na rôznych lokalitách stredného Ponitria pod názvom Stredoveké nálezy zo stredného Ponitria. Výstava bude verejnosti sprístupnená v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na besedu s prozaikom, publicistom, prekladateľom a autorom literatúry pre deti a mládež Jánom Beňom, spojenú s prezentáciou jeho najnovšieho románu Stratená romanca. Beseda sa uskutoční vo štvrtok 2. februára v priestoroch knižnice na Hasičskej ulici .

Stredná odborná škola obchodu a služieb Púchov v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 2. februára 2017 od 8.00 h na Deň otvorených dverí (DOD), ktorý sa uskutoční v priestoroch školy. Témou DOD budú Fašiangy, čas plesov a zábavy.

Vo štvrtok 2. februára 2017 o 9.00 h sa na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja uskutoční Krajské kolo Technickej súťaže pre žiakov základných škôl.

Piatok, 3. február 2017

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu fotografií autora Lukáša Kubičinu pod názvom Skryté krásy jaskýň, ktorá v Kultúrno-informačnom centre v Trenčíne potrvá od 3. februára 2017 do 6. marca 2017.

Sobota, 4. február 2017

V sobotu 4. februára 2017 o 18.00 h organizuje Hvezdáreň v Partizánskom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja podujatie s názvom 1. sobota vo februári - Hviezdny cestopis. Prezentácia na tému Čo nám priniesla kozmonautika v roku 2016? sa pozrie na úspechy a neúspechy svetovej kozmonautiky na poli výskumu blízko zemského vesmíru a nových technológií. Prezentácia bude doplnená aj obrazovým materiálom a video materiálom. V prípade jasného počasia sa návštevníci môžu tešiť na pozorovanie planéty Venuše a planéty Mars a ďalších zaujímavých objektov zimnej hviezdnej oblohy.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v sobotu 4. februára 2017 o 15.00 h na vernisáž výstavy šitej čipky a sieťovania Boženy Tomanovej a drotárskych diel Tibora Bartoša pod názvom Zimné slávnosti Hornonitria. Výstava v priestoroch Obecného úradu v Nitrianskom Pravne potrvá do 10. februára 2017.

V rámci projektu Zimné slávnosti Hornonitria sa v sobotu 4. februára 2017 o 18.00 h uskutoční podujatie s názvom Zimné slávnosti folklóru. V Kultúrnom dome v Pravenci sa predstavia folklórne kolektívy hornej Nitry spojené s ľudovou veselicou a súťažiť sa bude o najlepšie fánky. Organizátorom podujatia je Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, občianske združenie Hornonitrie, obec Pravenec a FSk Lubená Poluvsie.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Hodinka v knižnici strávená hravou formou s názvom Ako malá kométa šla do šíreho sveta bude vo Verejnej knižnici Michala Rešetku na Hasičskej ulici pokračovať do konca februára. Termíny treba vopred dohodnúť, bližšie informácie na deti@vkmr.sk.

Hodinka v knižnici strávená hravou formou s názvom Hádaj, ako ťa mám rád sa uskutoční od 2. januára 2017 do 31. januára 2017 vo Verejnej knižnici Michala Rešetku na Hasičskej ulici. Termíny treba vopred dohodnúť, bližšie informácie na deti@vkmr.sk.

Vyhlásenie 53. ročníka medziškolskej a medzitriednej súťaže žiakov ZŠ v Trenčíne v čítaní v šk. r. 2016/2017 s názvom Čítajme všetci, čítanie je super sa uskutoční od 2. januára 2017 do 31. januára 2017 vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne, vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež.

Aktuálna je aj ponuka pre 1. ročník ZŠ, v rámci ktorej prváčikov čaká slávnostný zápis do knižnice. Podujatie Pasovanie prvákov v knižnici bude prebiehať do konca februára vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne, vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež.

Informačné hodiny pre žiakov ZŠ v knižnici s názvom Vitajte v knižnici sa do konca februára uskutočnia vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne, vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež. Ponuka platí pre pedagógov a termín treba vopred dohodnúť na deti@vkmr.sk, juh@vkmr.sk, dlhehony@vkmr.sk, kubra@vkmr.sk.

Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne ponúka pre pedagógov ZŠ možnosti na  realizáciu vyučovacích hodín k problematike vybranej z osnov učiva v netradičných priestoroch, pomocou zážitkového čítania, tvorivých dielní či iných aktivít pod názvom Učíme sa spolu. Podujatie sa uskutoční do konca februára v knižnici, vo všetkých pracoviskách s literatúrou pre deti a mládež. Bližšie informácie na: deti@vkmr.sk, juh@vkmr.sk, dlhehony@vkmr.sk.

Tematická výstavka kníh s názvom Objavujeme vesmír s podtitulom Deti, zoznámte sa s niečím novým! sa uskutoční od 2. januára 2017 do 31. januára 2017 v pracovné dni od 7.00 h do 18.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne na Hasičskej ulici.

Tematická výstavka s názvom Vianočné zvyky a tradície sa uskutoční od 2. januára 2017 do 31. januára 2017 v pracovné dni od 7.00 h do 19.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne na Jaselskej ulici.

Tematická výstavka venovaná pamiatke významného slovenského spisovateľa, publicistu, literárneho kritika a politika pri príležitosti 170. výročia jeho narodenia pod názvom Svetozár Hurban-Vajanský sa uskutoční od 2. januára 2017 do 31. januára 2017 v pracovné dni od 7.00 h do 19.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne na Jaselskej ulici.

Tematická výstavka približujúca dominanty perly stredného Považia prostredníctvom unikátnych fotografií z vtáčej perspektívy pod názvom Trenčín z neba bude pokračovať vo Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne na Jaselskej ulici do konca februára v pracovné dni od 7.00 h do 19.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h.

Hodinka v knižnici strávená hravou formou umocnená zážitkovým čítaním z knihy Daniela Heviera s názvom Päťka z nudy sa uskutoční od 1. februára 2017 do 28. februára 2017 vo Verejnej knižnici Michala Rešetku na Hasičskej ulici. Termíny treba vopred dohodnúť, bližšie informácie na deti@vkmr.sk.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja vyhlasuje 15. ročník literárnej súťaže Píšem, píšeš, píšeme pre žiakov ZŠ a 8-ročných gymnázií pod záštitou Trenčianskeho samosprávneho kraja. Uzávierka súťaže bude 21. apríla 2017. Bližšie informácie na www.vkmr.sk.

Tematická výstavka kníh s názvom Pútavé príbehy Jacqueline Wilsonovej  s podtitulom Deti, zoznámte sa s niečím novým! sa uskutoční od 1. februára 2017 do 28. februára 2017 v pracovné dni od 7.00 h do 18.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne na Hasičskej ulici.

Tematická výstavka k obdobiu zábav, plesov a karnevalov s názvom Fašiangy: čas radosti, hojnosti a veselosti sa uskutoční od 1. februára 2017 do 28. februára 2017 v pracovné dni od 7.00 h do 19.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne na Jaselskej ulici.

Tematická výstavka venovaná pamiatke významného trenčianskeho rodáka, prozaika, publicistu, literárneho kritika a prekladateľa pri príležitosti jeho nedožitých 85. narodenín pod názvom Kornel Földvári sa uskutoční od 1. februára 2017 do 28. februára 2017 v pracovné dni od 7.00 h do 19.00 h a v sobotu od 8.00 h do 13.00 h vo Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne na Jaselskej ulici.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu pod názvom Betlehemy zo zbierky Trenčianskeho múzea, ktorá v priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom potrvá až do 24. februára 2017.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu rezbárskeho majstra Ferdinanda Bolebrucha pod názvom „Drevo, moja vášeň“, ktorá v priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom potrvá do konca februára 2017.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s mestom Nová Dubnica pozýva na výstavu sakrálnych kultúrnych pamiatok 9. - 12. storočia v Trenčianskom, Trnavskom, Zlínskom a Juhomoravskom kraji pod názvom Misia v kontextoch a súvislostiach, ktorá v priestoroch kina Panorex v Novej Dubnici potrvá do 31. januára 2017.

Považská knižnica v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu fotografií s názvom Michal Zahornacký Poems, ktorá v priestoroch Považskej knižnice potrvá do 31. januára 2017.

Považské osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, PX Centrum a Fotoklub Fénix pozývajú na výstavu fotografií s názvom Michal Zahornacký Poems, ktorá v kine Mier v Považskej Bystrici potrvá do 20. februára 2017.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu s názvom Poľovnícke motívy v dielach Ladislava Sulíka, ktorá vo výstavných priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja potrvá do 6. februára 2017.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu fotografov – amatérov regiónu hornej Nitry pod názvom Prizma 2017, ktorá v Galérii Regionart pri Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi potrvá do 3. marca 2017.

autor: bj