Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Rodáčka z Trenčína vybojovala na medzinárodnom festivale Berlinale svojím filmom historicky prvú cenu pre Slovensko

Film Piata loď, pod scenár ktorého sa podpísala spolu s Marekom Leščákom aj Trenčanka Iveta Grófová, bol ocenený Kryštálovým medveďom.

Berlínsky medzinárodný festival nazývaný aj Berlinale, ktorý patrí k popredným a najdôležitejším vo filmovej brandži, zverejnil na začiatku roka 2017 zoznam filmov, ktoré uvedie v rámci súťaže Generation Kplus. V nej je porota zložená z detí a tínedžerov, ktoré nie sú staršie ako samotné publikum. Na zozname figuroval i film Piata loď, ktorý je výsledkom práce slovenského kolektívu na čele s Trenčankou Ivetou Grófovou. Nielen, že sa spoločne s Marekom Leščákom podpísala pod jeho scenár, ale tiež prevzala rolu režiséra.

Iveta Grófová je absolventkou Vysokej školy múzických umení v Bratislave a na celovečernom poli debutovala sociálnou drámou Až do mesta Aš, ktorá bola slovenským nominantom na Oscara 2012. Pomocnú ruku pridala tiež k tvorbe filmu Slovensko 2.0, ktoré je mozaikou desiatich krátkych príbehov, a je reflexiou moderných dejín Slovenska a slovenskej kinematografie.

Film Piata loď vznikol na motív rovnomenného románu rodáčky z Považskej Bystrice Moniky Kompaníkovej, pričom spomínaná publikácia získala najprestížnejšiu literárnu cenu Anasoft litera 2011. Na festivale Berlinale, kde Piatej lodi konkurovali filmy z Brazílie, Veľkej Británie, Austrálie, Kanady, Argentíny, Číny či Mexika, bol vyhlásený za najlepší a jeho tvorcom sa tak dostalo patričného ocenenia. Kryštálového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus si v Berlíne prevzala osobne jeho režisérka Iveta Grófová: „Je to obrovské prekvapenie. Vôbec som takýchto úspech nečakala. Je úžasné dostať cenu, ktorú udeľujú deti.“

Ocenený film je príbehom detského dobrodružstva. Scenáristi v ňom vyzdvihujú videnie sveta detskými očami, a aj preto mu dali podtitul „Každé dieťa môže byť na chvíľu dospelé, a každé mesto môže mať na chvíľu more.“ Hlavná postava, malá Jarka, svojím konaním poukazuje na snahu napraviť svet dospelých ľudí svojou nevinnou hrou na rodinu, o ktorej sníva.

zdroj foto: https://kuultur.com/film-piata-lod-vybojoval-na-berlinale-prvu-cenu-v-historii-slovenskej-kinematografie/

 

autor: jd

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK