Seniori z Trenčianskeho kraja oslávili okrúhle 20. výročie založenia spoločnej organizácie

Jubilejné 20. výročie založenia Krajskej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska (KO JDS) začalo formou kultúrneho program v podaní hudobného vystúpenia a básne s umeleckým prednesom. Podujatie slávnostne otvorila predsedníčka KO JDS Anna Prokešová, ktorá pochválila doterajšie fungovanie organizácie a vyslovila želanie: „Aby sme tú myšlienku, ktorú sme si kedysi dávno povedali, že nikdy nikto nesmie zostať sám, naplnili do posledného písmenka.“

Úvodné slovo tiež patrilo predsedovi Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslavovi Baškovi, ktorý pochválil združenie za to, že dokáže zjednocovať ľudí a konštruktívne pracovať pre spoločné dobro veci. „Z pozície župana Trenčianskeho kraja môžem zhodnotiť, že naša spolupráca bola vždy veľmi dobrá. Navzájom sme sa vždy snažili vyjsť si v ústrety, napríklad pri organizácii rôznych podujatí,“ zhodnotil župan Baška. TSK pravidelne zo svojho rozpočtu aktivity seniorov podporuje. I tento rok plánuje cez dotačný systém podporiť Celoslovenské športové hry a turistický zraz seniorov JDS, ktorého tohtoročnú organizáciu zabezpečuje práve KO JDS Trenčín.

Trenčiansky župan ďalej informoval hostí, že lekárska služba prvej pomoci pre dospelých zostane zachovaná v každom okresnom meste. Na záver symbolickým kvietkom poďakoval župan Baška združeniu za ich významnú prácu a ocenil elán a aktivitu členov organizácie, ktorá môže byť inšpiráciou pre mladšie generácie. Ako prejav vďaky si na oplátku od predsedníčky združenia prebral Ďakovný list. Stretnutie pokračovalo odprezentovaním správy, ktorá  sumarizovala 20 rokov činnosti organizácie a diskutovalo sa tiež o plánoch združenia do budúcnosti.

Jednota dôchodcov na Slovensku je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 1990 z iniciatívy slovenských dôchodcov. V súčasnosti má približne 70 000 členov. Sídlom jej ústredia je Bratislava, ďalej sa člení na 8 krajských a 67 okresných organizácií. V obciach a mestách je zastúpená prostredníctvom ďalších 800 základných organizácií. JDS združuje občanov staršieho veku, dôchodcov, bez rozdielu národnosti, politickej príslušnosti, náboženstva či sociálneho pôvodu. Medzi hlavné úlohy a ciele združenia patrí pomoc pri príprave občanov na prácu a život v dôchodkovom veku, ochrana ich práv a presadzovanie oprávnených požiadaviek v ich prospech. JDS poskytuje svojim členom sociálnu, zdravotnú a právno-poradenskú pomoc v rámci svojich možností a pomáha tiež  pri realizácii systému celoživotného vzdelávania. JDS vydáva štvrťročne časopis Tretí vek a občasne aj časopis Informátor. Združenie vyvíja i rôzne aktivity na medzinárodnej úrovni. Je členom EURAG (Medzinárodnej organizácie seniorov Európy) a úzke kontakty má napríklad s dôchodcami v Česku, Maďarsku a Rakúsku.

autor: aj