Športovci, ktorí reprezentujú Trenčiansky kraj v celosvetovom meradle, na návšteve u župana

Majsterky Európy a sveta v disciplíne fitnes, majsterka Európy v plávaní či úspešný kanoista prijali pozvanie predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja na predvianočné stretnutie, na ktorom im župan osobne zablahoželal k úspechom a poďakoval za reprezentáciu TSK.

Len pár dní pred Vianocami sa predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška rozhodol prijať na pôde Úradu TSK úspešné športovkyne a športovcov, ktorí v roku 2017 reprezentovali náš kraj. Osobne im poďakoval za námahu a drinu, ktorú pri svojich tréningoch vynakladajú a zároveň poprial všetkým veľa ďalších reprezentačných úspechov.

Pozvanie predsedu TSK prijali najskôr juniorské a detské reprezentantky klubu Fitness Gabrhel, ktorým sa túto sezónu nesmierne darilo. Z majstrovstiev Európy v španielskej Santa Susanne doniesli domov hneď 4 zlaté medaily a dva tituly absolútnej majsterky Európy juniorov a žien. Z majstrovstiev sveta v Rumunsku putovali do Trenčianskeho kraja dve zlaté, jedna strieborná medaila a tiež titul absolútnej majsterky sveta vo fitnes junioriek. Medailová žatva však ešte zďaleka nebola ukončená. Vo francúzskom meste Biaritz sa mladým fitneskám podarilo vybojovať jedno prvé a jedno druhé miesto na majstrovstvách sveta žien. Za úspechmi svetového charakteru však nestojí len tvrdá drina, ale aj striktná disciplína. „Absolvovali sme rozsiahlu prípravu a množstvo tréningov. Dôležitá je však aj strava. Do všetkých súťaží som išla s tým, že som verila v čo najlepší výsledok,“ povedala Kristína Juricová, ktorá sa disciplíne fitnes venuje od svojich šiestich rokov. Dnes ako 17-ročná zbiera úspechy v kategóriách nad 163 cm. „Chcel by som veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí sa venujú rozvoju tomuto športu v Trenčíne. Každý rok donesú z vrcholových podujatí množstvo medailí a ocenení. Nereprezentujú len seba, ale aj náš kraj, za čo som im tiež vďačný,“ uviedol predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška s tým, že veľkú poklonu treba zložiť najmä trénerke mladých fintesiek Marianne Holbovej. V rámci klubu Fitness Gabrhel nie sú úspešné len ženy a juniorky, ale aj deti, ktoré rovnako dosahujú úspechy európskeho aj svetového charakteru.

Majsterka Európy v plávaní pochádza zo Športového gymnázia v Trenčíne, celkovo tento rok vytvorila 7 slovenských rekordov

Žiaci Športového gymnázia v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorí v minulom školskom roku dosiahli zaujímavé športové výsledky na medzinárodnej úrovni, prijali tak tiež  pozvanie predsedu TSK Jaroslava Bašku a navštívili v sprievode trénerov a riaditeľa školy Jozefa Pšenku župný úrad.

Príjemného predvianočného stretnutia sa zúčastnilo 9 žiakov športového gymnázia, ktorí sa presadili na majstrovstvách Európy, majstrovstvách sveta a na Európskom olympijskom festivale mládeže. „Na Športovom gymnáziu máme skvelé podmienky na rozvíjanie talentu i vedomostí. Som na škole veľmi spokojná. S plávaním som začala, keď som mala 11 rokov. Vždy bolo mojím cieľom súperiť s tými najlepšími,“ uviedla Barbora Mikušková, ktorá sa venuje plávaniu. V tomto roku súťažila na Majstrovstvách Európy juniorov v Izraeli i na Majstrovstvách sveta juniorov v Spojených štátoch amerických. Pozvanie trenčianskeho župana prijala aj Zuzana Hrašková, ktorá úspešne reprezentovala seba, školu i TSK v plávaní na Majstrovstvách Európy seniorov v poľskom meste Wroclav, kde skončila na 1. mieste v kategórií na 200m motýlik, na 2. mieste v kategórii 400 m motýlik a na 4. mieste 100 m motýlik. Zuzana tento rok vytvorila celkovo na ME 7 slovenských rekordov. Na stretnutí s trenčianskym županom ju doplnili spolužiaci Lukáš Kalník (plávanie), Michaela Vrecková (vrh guľou), Petra Hanuliaková (hod oštepom), Lucia Šišoláková (beh na 2000 m cez prekážky), Milan Fraňa (kanoistika), Júlia Hanuliaková (hod oštepom) a Sebastian Cabala (vzpieranie).

Trenčiansky samosprávny kraj sa ako zriaďovateľ Športového gymnázia v Trenčíne systematicky snaží, vytvoriť pre výchovu mladých športových talentov kvalitné zázemie. Z toho dôvodu župa začala s výstavbou telocvične pri Športovom gymnáziu za približne 2,4 mil. eur, ktorá by mala byť dokončená v lete 2018. „Veľmi si vážim odhodlanie a nadšenie študentov Športového gymnázia pre šport, ktorému sa venujú. Kraj sa snaží každoročne vytvárať a zlepšovať podmienky pre športovcov. Jedným z najväčších projektov je výstavba malej športovej haly pri Športovom gymnáziu. Okrem telocvične tam bude bežecký tunel s doskočiskom a posilňovňa,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

V rámci spolupráce Trenčianskeho samosprávneho kraja so Slovenským zväzom ľadového hokeja sa v budúcnosti plánuje aj výstavba menšej hokejovej haly, ktorá by slúžila hokejistom z celého kraja.

autor: lb/mp