Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

SPŠ v Novom Meste nad Váhom hostí celoštátne kolo súťaže ZENIT

V priestoroch Strednej priemyselnej škole (SPŠ) v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa v utorok 7. februára 2017 slávnostne otvorilo celoštátne kolo súťaže Zenit. Tento rok ide pritom už o 33. ročník súťaže Zenit v elektronike, 33. ročník v programovaní a webdizajne a 18. ročník v strojárstve a CNC.

Zručnosť. Elán. Nápaditosť. Invencia. Tvorivosť. Súťaž Zenit pre študentov stredných škôl je súťažou v elektronike, programovaní a webdizajne a strojárstve a CNC. Jej odborným garantom je Štátny inštitút odborného vzdelávania. Z poverenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky sa realizátorom tohtoročného celoštátneho kola stala Stredná priemyselná škola v Novom Meste nad Váhom. Z Prešova sa tak súťaž Zenit opäť dostala do Trenčianskeho kraja. Celoštátne kolo súťaže hostila pred dvomi rokmi aj Stredná odborná škola (SOŠ) Pod Sokolicami Trenčín. 

Celoštátne kolo, do ktorého postúpili tí najlepší z krajských kôl, potrvá do 9. februára 2017. „Súťaže sú teoretické aj praktické, žiaci musia v jednotlivých súťažiach preukázať najprv teoretické vedomosti, a potom aj manuálnu zručnosť,“ uviedol riaditeľ SPŠ v Novom Meste nad Váhom Peter Rebro. V odbore elektronika súťažia študenti stredných škôl v dvoch kategóriách. Kategóriu A tvoria študenti 3. a 4. ročníkov. V kategórii B si sily zmerajú študenti 1. a 2. ročníkov. Na študentov čaká teoretická časť pozostávajúca z 30 otázok z elektroniky a praktická časť, v ktorej musia predviesť svoje praktické zručnosti. V odbore programovanie sú súťažiaci rozdelení tiež do kategórie A a B, v kategórii webdizajnér súťaž riešia dvojčlenné tímy tvorené programátorom a grafikom. Teoretická a praktická časť čaká aj na súťažiacich v odbore strojárstvo. Študenti stredných škôl postupujúci z krajských kôl sú rozdelení do štyroch kategórií. Trenčiansky samosprávny kraj má pritom zastúpenie v každej kategórii i odbore.

SPŠ v Novom Meste nad Váhom ako hostiteľ celoštátneho kola má na súťaži tiež svoje zastúpenie, a to v programovaní a webdizajne a v strojárstve. „Som nesmierne rada, že sa celoštátne kolo uskutočňuje na pôde SPŠ v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, pretože duálne vzdelávanie je veľmi dobre rozbehnuté práve v Novom Meste nad Váhom. Je podpísaných viacero memoránd, a preto som presvedčená, že aj žiaci, ktorí sa zúčastnia celoslovenskej súťaže, budú úspešní,“ uviedla poslankyňa TSK a viceprimátorka Nového Mesta nad Váhom Kvetoslava Hejbalová, ktorá sa slávnostného otvorenia súťaže Zenit zúčastnila v mene predsedu TSK Jaroslava Bašku. „TSK ako zriaďovateľ školy je hrdý na to, že sa podujatie celoslovenského významu môže konať na pôde tejto školy. Škola sa ako prvá zapojila do systému duálneho vzdelávania, podpísala Memorandum o spolupráci so 14 významnými firmami v regióne stredného Považia. Veľká vďaka preto patrí celému tímu zamestnancov SPŠ za to, že sa zhostili úlohy zorganizovať celoštátne kolo súťaže. Všetkým účastníkom, samozrejme, prajem veľa úspechov a dúfam, že si z tohto trojdňového zápolenia odnesú len pozitívne skúsenosti a príjemné zážitky,“ uviedla vedúca Oddelenia správy a riadenia škôl a školských zariadení Úradu TSK Ingrid Koščová.

Súťaž Zenit vznikla pred 33 rokmi v Piešťanoch. Jej hlavnou náplňou je podchytiť talenty, ktoré sú zručné, majú určitý elán, nápaditosť, invenciu a vedia tvoriť zaujímavé výsledky. Súťaž začala v kategóriách programovanie a elektronika a postupne pribudlo strojárstvo. V začiatkoch mala súťaž len celoštátne kolá, dnes je postupová do medzinárodného finále zručností mladých Euroskills, a to v kategórii elektronika a programovanie,“ uviedol predseda celoštátnej odbornej komisie Zenit Stanislav Slačka, ktorý zároveň potvrdil, že o súťaž Zenit je stále veľký záujem. „Na školských, krajských a celoštátnych kolách v rámci jedného ročníka sa zúčastňuje asi 2 tisíc súťažiacich z celého Slovenska, od východu po západ, od severu po juh. Motiváciou pre súťažiacich, ktorí sa na súťažiach predstavia, je fakt, že tieto talenty potom pracujú na rôznych pozíciách po celom svete, či už v oblasti IT, strojárstva, elektroniky a iných zaujímavých oblastiach,“ dodal.  

Slávnostné otvorenie celoštátneho kola súťaže Zenit svojou účasťou podporila aj riaditeľka Krajského centra voľného času v Trenčíne Renáta Bieliková, sponzori súťaže a mnoho ďalších hostí.   

autor: mp

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK