Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Tradície svojich krajín priblížili bánovským gymnazistom 4 stážistky z Brazílie aj ČĽR

Gymnázium Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa zapojilo do projektu Educate Slovakia, v rámci ktorého na škole viedli štyri stážistky zo zahraničia prednášky a workshopy na viaceré zaujímavé témy.

Koncom januára a začiatkom februára pôsobili v rámci projektu Educate Slovakia na Gymnáziu J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou 4 stážistky, Marina z Brazílie, Catherine z Čínskej ľudovej republiky a DiahAnindya z Indonézie. Zo školy sa do projektu zapojilo celkovo 8 tried. Každá z tried tak s dvojicou stážistiek strávila 5 hodín, denne 1 až 2 hodiny podľa rozvrhu. Žiaci mali možnosť oboznámiť sa s tradíciami krajín, z ktorých stážistky prišli. Tie si pre študentov bánovského gymnázia pripravili prednášky aj na témy, ako sú problémy dnešného sveta a extrémizmu, medzikultúrna komunikácia či sebarozvoj a životné príležitosti, ktoré boli vedené v anglickom jazyku. „Garantkami realizácie projektu na našej škole boli angličtinárky Monika Filová a Marcela Hlbočanová. Bez ich mimoriadne aktívneho angažovania by sme sa do projektu nemohli zapojiť. Dôležité boli aj žiačky Karin Mikušová a Katarína Hrušková. Dievčatá vo svojich rodinách hosťovali Catherinu a Marinu. Počas celého týždňa ich sprevádzali nielen na škole, ale postarali sa o to, aby stážistky videli krásy nášho kraja a zažili veci, ktoré doma nemajú. Napríklad prvýkrát v živote stáli na ľadových korčuliach,“ uviedla riaditeľka gymnázia Elena Kacvinská.

Hlavným cieľom projektu, organizovaného  pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, je zlepšenie medzikultúrneho porozumenia a globálneho zmýšľania slovenskej mládeže. Projekt chce tiež prispieť k podpore rozvoja líderských schopností mladých ľudí, a to aj prostredníctvom neformálneho vzdelávacieho programu. 

Stážistky sa na Slovensku zdržali 6 týždňov a ubytované boli vždy v rodinách študentov. Z Trenčianskeho kraja boli okrem Bánoviec nad Bebravou už aj na školách v Trenčíne či Prievidzi.          

Foto: RNDr. Elena Kacvinská (riaditeľka Gymnázium Janka Jesenského, Bánovce nad Bebravou)

autor: bj

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK