Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčania si na Brezine slávnostne uctili pamiatku padlých a umučených počas II. svetovej vojny. Zazneli varovania a obavy z prítomnosti extrémizmu v spoločnosti.

Pri Pamätníku umučených obetí na trenčianskej Brezine sa pri príležitosti 72. výročia Slovenského národného povstania uskutočnilo spomienkové stretnutie, ktorého sa popri ešte žijúcich priamych účastníkoch SNP a protifašistického odboja zúčastnili delegácie krajskej a miestnej samosprávy, Ozbrojených síl SR, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZBP), Jednoty dôchodcov na Slovensku, ale aj žiaci základných a stredných škôl.

Program začal slávnostným kladením vencov k pamätníku padlých vojakov za sprievodu hymnickej hudby. Prítomným hosťom sa prihovoril Trenčiansky župan Jaroslav Baška, primátor mesta Trenčín Richard Rybníček a predseda SZPB v Trenčíne Miroslav Ondráš. „Musíme hovoriť viac o tom, čo bola druhá svetová vojna, čo bol Slovenský štát, čo je fašizmus a nacizmus a čo môžu spôsobiť. O tom by sme mali viac rozprávať nielen na školách, ale hlavne doma v rodinách,“ apeloval na prítomných Trenčiansky župan Baška. „Chcem sa ešte raz poďakovať tým, ktorí sem dnes prišli vzdať úctu, vďaku a hold všetkým, ktorí bojovali za slobodu, demokraciu a mier,“ dodal Baška záverom.

Vyjadriť vďaku osloboditeľom, ale aj uctiť si pamiatku umučených je v meste každoročnou samozrejmosťou. Trenčania sa pravidelne schádzajú pri pamätníku, ktorý pripomína udalosti nasledujúce po potlačení Slovenského národného povstania.

Trenčín bol oslobodený 10.apríla 1945 sovietskymi a rumunskými vojakmi. Po bleskovom útoku Nemci ešte stačili vyhodiť do povetria oba mosty cez rieku Váh. Ostreľovanie mesta z druhej strany Váhu pokračovalo ešte 20 dní. Boje na území vtedajšieho okresu Trenčín si vyžiadali 1 380 padlých Rumunov, 1 255 Sovietov a zahynulo aj 171 civilistov. Boje v okrese ustali 30. apríla 1945.

Dva týždne po skončení vojny sa našlo na Brezine sedem hromadných hrobov. V nich bolo 69 tiel mužov aj žien. Išlo o mučených partizánov, ale aj civilistov s antifašistickým zmýšľaním. Po exhumácii 43 z nich identifikovali. Pôvod a mená 26 obetí sa nepodarilo zistiť.

autor: aj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK