Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Hrabovke odstránili problematický cestný úsek, vybudovali nový chodník a priechod

Vďaka investícii Trenčianskeho samosprávneho kraja sa podarilo v obci Hrabovka po 30 rokoch zvýšiť bezpečnosť účastníkov cestnej premávky v  neprehľadnej zákrute rozšírením cesty a vybudovaním nového priechodu pre chodcov.

Neprehľadná zákruta na ceste číslo III/1881 v obci Hrabovka (okres Trenčín) zvyšovala riziko dopravnej nehody a komplikovala život obyvateľom obce už dlhý čas. Problém bezpečne prejsť cez spomenutý úsek mali nielen osobné autá, ale aj autobusy pravidelnej hromadnej dopravy, pre ktoré bola cesta priúzka. Vďaka investícii Trenčianskeho samosprávneho kraja vo výške takmer 84 tis. eur sa tento bodový problém podarilo v Hrabovke odstrániť. „Rekonštrukcia cesty zahŕňala v dotknutom úseku jej rozšírenie, čím sa zlepšili výhľadové pomery, zhotovenie novej konštrukcie vozovky, vybudovanie chodníka pozdĺž cesty a vybudovanie nástupnej plochy priechodu pre chodcov. Taktiež bolo nutné zrealizovať preložku diaľkových káblov a rozhlasu,  doplniť dopravné značenie a vybudovať osvetlenie priechodu pre chodcov,“ uviedol Radovan Karkuš, riaditeľ Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja. „Zákruta je v súčasnosti oveľa prehľadnejšia, čiže sa cez ňu pohodlnejšie prechádza. Vďaka širšiemu rozhľadu získali vodiči oproti predchádzajúcemu stavu aj vyšší reakčný čas pre manéver pri strete s oproti idúcim vozidlom, vďaka čomu stúpla bezpečnosť úseku,“ pochvaľujú si obyvatelia neďalekej Dolnej Súče, ktorí tento úsek absolvovali autom každý deň, napríklad pri ceste do práce a späť.

Obyvateľom Hrabovky tento nebezpečný úsek komplikoval život 30 rokov. Spokojnosť s rekonštrukciou vyjadrila aj starostka obce Eva Mráziková: „Rozšírením cesty a vybudovaním chodníkov zabezpečil Trenčiansky samosprávny kraj pre občanov Hrabovky jednoduchší a bezpečnejší pohyb v týchto častiach vozovky, kde sa dve vozidlá nemohli bezpečne minúť. Ľudia museli doslova vyskakovať na ploty, aby predišli úrazu. Obyvatelia  obce sú spokojní s vybudovanou časťou úseku aj s priechodom pre chodcov. Všetkým sa tak splnil sen o bezpečnejšom návrate do domácnosti,“ potvrdila starostka Hrabovky.

Trenčiansky samosprávny kraj dbá o bezpečnosť chodcov na celom území regiónu. Okrem spomenutého priechodu v Hrabovke zmodernizoval ďalších 42 priechodov pre chodcov v šiestich okresoch TSK. „Na ďalších 25 priechodoch v okresoch Prievidza, Partizánske, Púchov, Bánovce nad Bebravou, Trenčín a Nové Mesto nad Váhom boli osadené bezpečnostné reflexné prvky do vozovky. Vymenené boli tiež zvislé dopravné značky za značky na retroreflexnom podklade s výstražným oranžovým svetlom,“ doplnil Radovan Karkuš.

Ukončené práce na osemnástich priechodoch osobne skontroloval aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Som naozaj rád, že sa nám postupne darí zvyšovať bezpečnosť na cestách. V osádzaní bezpečnostných prvkov a v úpravách priechodov plánujeme pokračovať aj budúci rok, teda už tretíkrát po sebe investujeme do zlepšenia bezpečnostnej situácie na cestách II. a III. triedy,“ uzatvoril predseda TSK Jaroslav Baška.

autor: lb

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK