Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Kostolnej Vsi sa v sobotu súťažilo vo varení slovenského národného jedla

Bryndzové, tvarohové, kapustové či špenátové halušky varili súťažné družstvá v Kostolnej Vsi, kde sa počas víkendu konal 15. ročník súťaže vo varení najtradičnejšieho slovenského jedla.

Druhý septembrový deň sa v obci Kostolná Ves niesol v znamení halušiek na všetky možné spôsoby. Už po 15-krát sa v obci konala súťaž vo varení halušiek, do ktorej sa mohli prihlásiť súťažné tímy zo širokého okolia. Základné kritériá stanovila odborná porota. „Tento rok sme sa oproti minulým ročníkom rozhodli dať súťažiacim väčšiu voľnosť. Stanovili sme však niekoľko podmienok. Súťažné družstvá museli mať vlastnú masku, variť z 1 kg zemiakov a halušky museli pripravovať tradičným spôsobom, teda hádzať z lopárika, bez použitia klasického sitka,“ prezradil poslanec Obecného zastupiteľstva Tomáš Mercek.

Do aktuálneho ročníka sa prihlásili 4 družstvá. O víťazovi rozhodovala rýchlosť, chuť, vizuál na tanieri a zvolená maska. Porotu najviac oslovili halušky, ktoré uvaril tím Kynologického klubu. Súťažiaci k nim nezabudli pripraviť aj mlieko a žinčicu. Teda všetko, čo k správnym haluškám patrí. Vyhlásenia víťazov sa osobne zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý podujatie podporil aj finančne. „Vždy som veľmi rád, keď vidím, že sa v obci zachovávajú tradície. Vďaka bryndzi a haluškám Slovensko poznajú aj vo svete. Málokto však vie, že bryndza nepochádza z Liptova, ale zo Starej Turej, ktorá je súčasťou Trenčianskeho kraja,“ doplnil trenčiansky župan.

Organizátori pripravili pre návštevníkov aj bohatý sprievodný program v podobe súťaží v jedení syrových korbáčikov, preťahovaní lanom, či pití piva. Špecialitou 15. ročníka bola aj možnosť ochutnať tradičné jedlo z Kostolnej Vsi, fučku.

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK