Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Starej Turej predstavili tie najlepšie práce krajského kola Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ)

Na organizácii podujatia už tradične spolupracovalo Krajské centrum voľného času (KCVČ) Trenčín a Stredná odborná škola v Starej Turej, obe v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ďalej Odbor školstva Okresného úradu v Trenčíne (OÚ TN), TSK a aj Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK).

Krajská prehliadka Stredoškolskej odbornej činnosti je pokračovaním školských a obvodných kôl. Žiakov z Trenčianskeho kraja sa každoročne zapojí relatívne veľké množstvo. „Na krajské kolo sa však dostanú už len tie najlepšie práce. Súťaží približne 90 žiakov, ktorých hodnotí viac než 70 odborných porotcov, pozostávajúcich z učiteľov, odborníkov z praxe, ako sú zamestnávateľské zväzy, firmy, ktoré spolupracujú so školami, a aj univerzity. Preto je objektivita hodnotenia žiackych prác na veľmi vysokej úrovni. Dôkazom toho je i fakt, že Trenčiansky kraj doteraz v celoštátnom kole tejto súťaže obsadzoval pravidelne prvú, prípadne druhú priečku,“ pochválil súčasnú úroveň podujatia riaditeľ SOŠ Stará Turá Milan Duroška.

Zvyk pozývať zástupcov zamestnávateľov do odborných komisií krajskej súťaže SOČ začal postupne pred štyrmi rokmi. Trend rokmi pokračoval a súčasne je v každej komisii jeden zástupca firiem, profesijných združení a vysokých škôl. V rámci Slovenska je tento prístup pomerne inovatívny a jedinečný.

SOŠ Stará Turá ide príkladom i v prístupe k duálnemu vzdelávaniu. Škola má uzavretých  niekoľko zmlúv so zamestnávateľmi a spolupracuje s nimi vo výučbe, odborom výcviku a získavaní praxe. Uplatnenie žiakov školy preto prebieha relatívne hladko a len malé množstvo absolventov má problém s hľadaním si práce.

Obhajoby prác si prišla osobne pozrieť i riaditeľka KCVČ v Trenčíne Renáta Bieliková, vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková, prednosta OÚ TN Jozef Stopka a predsedníčka krajskej komisie SOČ Jana Klemensová. „Stredoškolská odborná činnosť v Trenčianskom kraji zaznamenáva každoročne zvyšujúcu sa odbornú úroveň. Tomuto faktu napomáha efektívna spolupráca stredných škôl, firiem, stavovských a profesijných organizácií, ako aj vysokých škôl. A napokon ju potvrdzuje už opakované umiestňovanie víťazov krajského kola na prvých priečkach v rámci celoslovenského kola stredoškolskej odbornej činnosti,“ potvrdila opodstatnenie a úspech súťaže Daniela Hilčíková. Výsledkovú listinu si môžete stiahnuť v PDF formáte pod tlačovou správou. 

Krajského kola sa zúčastnili študenti, ktorí postúpili z regionálnych kôl, a zmerali si tak svoje vedomosti a zručnosti v 17 súťažných kategóriách, resp. odboroch. Z každej kategórie postupujú do celoslovenského kola dvaja najlepší, spolu bude Trenčiansky kraj reprezentovať 34 študentov. Trenčiansky samosprávny kraj postupujúcim do celoslovenského kola srdečne gratuluje a praje veľa úspechov.

autor: aj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK