Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Trenčíne – Zábraní sa spomínalo. Na obete prvej svetovej vojny a vojnových veteránov

V piatok 10. novembra 2017 sa na cintoríne 1. svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní spomínalo nielen na padlých vojakov v prvej svetovej vojne, ale česť a pamiatka bola na obnovenom cintoríne vzdaná aj vojnovým veteránom, ktorí padli na bojiskách, v zahraničných vojenských operáciách a v mierových misiách.  

Keďže obnovený cintorín prvej svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní sa nachádza vo vojenskom objekte, je verejnosti neprístupný, okrem jediného dňa v roku, keď ľudia majú možnosť prísť vzdať úctu padlým obetiam 1. svetovej vojny. Pietny akt kladenia vencov pripadol aj teraz na predvečer výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Tento rok je to v poradí už 99. výročie ukončenia prvého masového konfliktu 20. storočia a jedného z najkrvavejších konfliktov v dejinách ľudstva.

S myšlienkou obnovy cintorína v Trenčíne - Zábraní prišiel generálporučík vo výslužbe Pavol Honzek. „Keď som do priestorov vojenského cintorína prišiel na jeseň roku 2014, cintorín bol skutočne zanedbaný; dva-tri razy za rok bol pokosený, inak bolo všetko porozbíjané a bol doslova nezmenný, pretože na starých označeniach starých hrobov neexistovali žiadne menovky,“ komentoval autor myšlienky, ktorý je zároveň aj členom Klubu generálov Slovenskej republiky. Ten sa v rámci svojich aktivít venuje aj obnove cintorínov či pamätníkov, a to nielen doma na Slovensku, ale aj v zahraničí. „V Klube generálov sme buď iniciovali alebo sami organizovali alebo sa podieľali na obnove a výstavbe pamätníkov slovenským vojakom v Slovinsku, v Taliansku, v Ovruči na Ukrajine, kde sme pred štyrmi rokmi postavili krásny veľký pamätník,“ uviedol a doplnil, že po tom, ako Rada Klubu generálov odsúhlasila obnovu cintorína v Trenčíne, sa do nej v roku 2015 spolu s kolegami pustili naplno. Dôkazom, že to za ich úsilie naozaj stálo, svedčí každoročne sa zvyšujúci počet ľudí prítomných na pietnom akte. V piatok si cestu naň našlo približne 200 ľudí. 

Vzdať úctu a vďaku prišiel do areálu muničného skladu okrem príslušníkov Ozbrojených síl, vzácnych hostí a rodín pozostalých aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Myslím si, že je užitočné, že cintorín venovaný obetiam prvej svetovej vojny bol v Trenčíne – Zábraní takýmto spôsobom zrekonštruovaný, pretože je vyjadrením úcty všetkým, ktorí v nej bojovali a zahynuli. Chcem preto poďakovať generálovi Honzekovi a všetkým, ktorí sa podieľali na jeho obnove. Som rád, že aj Trenčiansky samosprávny kraj mohol v minulosti prispieť a pevne verím, že prispeje aj budúci rok, aby sa vojenský cintorín mohol dokončiť,“ povedal trenčiansky župan.      

Miesto svojho posledného odpočinku na vojenskom cintoríne v Zábraní okrem 338 Čechov a Slovákov našli aj Rumuni, Taliani, Maďari, Poliaci, Turci, Rakúšania, Nemci či príslušníci ruskej armády. Spolu je na cintoríne, ktorého majiteľom je Ministerstvo obrany Slovenskej republiky, pochovaných 771 vojakov. Česť ich pamiatke.       

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK