Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Valné zhromaždenie Územnej organizácie DPO SR Nové Mesto nad Váhom potvrdilo vo svojom čele doterajšieho predsedu

V sobotu 11. februára 2017 viedli kroky delegátov 28 dobrovoľných hasičských zborov (DHZ) v okrese Nové Mesto nad Váhom do Kultúrneho domu v Zemianskom Podhradí, v ktorom sa uskutočnilo Valné zhromaždenie Územnej organizácie Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky (DPO SR) Nové Mesto nad Váhom. Na programe Valného zhromaždenia bola okrem správy o činnosti Územnej organizácie DPO SR za posledné 5-ročné funkčné obdobie a predstavenia úloh na roky 2017-2021 aj voľba nových orgánov Územnej organizácie, medzi nimi aj predsedu Územnej organizácie DPO SR Nové Mesto nad Váhom. Valné zhromaždenie, ktoré sa koná raz za päť rokov, potvrdilo v tejto funkcii súčasného predsedu Jozefa Smolinského, ktorý zastáva funkciu od ustanovujúceho okresného Valného zhromaždenia DPO v roku 1996 a mohol tak zhodnotiť posun v oblasti dobrovoľného hasičstva na Slovensku za posledné roky. „Po 20 rokoch sa dobrovoľným hasičom dostalo podpory od štátu, či už vo forme novej automobilovej techniky alebo vo forme dotácií – príspevku pre DHZ obcí, ktoré si za tieto financie môžu zakúpiť svoju výstroj a výzbroj, aby sa mohli zúčastňovať na vykonávaní zásahov a svojou činnosťou v obci chcú prispieť a spoluobčanom zabezpečiť pocit istoty, že keď treba, sú na svojom mieste pripravení,“ uviedol staronový predseda Územnej organizácie DPO SR Nové Mesto nad Váhom Jozef Smolinský.   

Okrem delegátov jednotlivých DHZ sa Valného zhromaždenia zúčastnili aj ďalší hostia, medzi nimi aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, ktorý využil túto možnosť a odovzdal nielen okresnému výboru, ale aj delegátom DHZ darček v podobe kníh o DHZ v Trenčianskom kraji a poprial im všetko dobré pri ich koníčku. „Želám dobrovoľným hasičom v okrese veľa úspešných výjazdov a nech sa im darí, pretože to robia bez nároku na finančnú odmenu. Vo svojom voľnom čase sa pripravujú na to, aby keď je to treba, pomohli ochrániť životy, zdravie a majetky obyvateľov, za čo som im veľmi vďačný,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška

Valného zhromaždenia sa zúčastnil aj poslanec Národnej rady SR, poslanec Zastupiteľstva TSK a starosta obce Častkovce Dušan Bublavý.Spokojnosť s našimi dobrovoľnými hasičmi v okrese je veľmi veľká. Sú pripravení a schopní zasiahnuť kedykoľvek, aj v nočnú hodinu. Veľmi pekne im ďakujem za to, že chránia zdravie našich spoluobčanov, ale aj majetky,“ uviedol Dušan Bublavý. Okrem neho podporil Valné zhromaždenie svojou účasťou aj starosta obce, v ktorej sa konalo Valné zhromaždenie, Miroslav Zámečník, zaslúžili členovia DHZ a ďalší významní hostia.

Na území novomestského okresu pritom pôsobí celkovo 39 DHZ. Okresný výbor, ktorý združuje dobrovoľné hasičské zbory v okrese, má na starosti metodické riadenie DHZ v oblasti prevencie a okrem komunikácie s nimi rieši okresný výbor aj problémy trápiace DHZ. Organizovanie okresných súťaží nielen pre dospelých, ale aj deti je tiež úlohou okresného výboru.      

Dobrovoľní hasiči zo Zbory si kvôli nespočetnému množstvu trofejí zo súťaží museli zriadiť Sieň slávy

Druhá februárová sobota patrila v miestnej časti obce Dohňany, v Zbore, tradičnému fašiangovému pochodu. Jeho organizáciu majú každý rok na starosti členovia dobrovoľného hasičského zboru Zbora, ktorí sa vo fašiangových maskách v sprievode kapely prešli po dedine. Fašiangový sprievod masiek bol však tento rok doplnený o významnú udalosť. Tou bolo otvorenie Siene slávy v Kultúrnom dome v Zbore. Ide o miestnosť, ktorú si dobrovoľní hasiči začali prerábať pred rokom a dnes ju slávnostne otvorili. „Sieň slávy bude slúžiť pre dobrovoľných hasičov nielen ako klubovňa, ale aj ako archív do budúcna, aby ďalšie generácie vedeli, že sa tu niečo dialo. Zároveň dúfam, že aj ďalšie generácie, ktoré sa snažíme vychovávať, pôjdu v našich šľapajach a budú dopĺňať trofeje do Siene slávy,“ uviedol veliteľ DHZ Zbora Milan Reksa. Miestnosť je plná trofejí a pohárov zo súťaží, ktorých sa členovia DHZ zúčastnili a ktoré si z nich odniesli. „Každý pohár niečo pamätá. Je to drina štyroch, možno piatich generácií hasičov, naša pýcha a výstavná skriňa,“ uviedol predseda DHZ Zbora Peter Behro. Miestnosť bude okrem toho slúžiť aj na prijímanie návštev. Potrebu zriadenia Siene slávy potvrdil aj starosta obce Dohňany Milan Panáček, ktorý je aj poslancom Národnej rady SR a poslancom Zastupiteľstva TSK. „DHZ Zbora je veľmi úspešný a za posledné desaťročia sa pohárov a trofejí nazbieralo neúrekom, preto si myslím, že si zaslúžia hodnotné miesto. A priestorovo to tu bude lepšie, ako to bolo doteraz,“ uviedol.

Slávnostné otvorenie miestnosti sa uskutočnilo prestrihnutím športovej hadice, ktorú spolu so starostom obce a veliteľom DHZ Zbora prestrihol aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Som veľmi rád a chcem poďakovať DHZ a starostovi z Dohnian, že dali sily dokopy a vznikla takáto Sieň slávy, pretože DHZ Zbora je jeden z najlepších v rámci celého Slovenska,“ uviedol trenčiansky župan, ktorý pri tejto príležitosti odovzdal DHZ Zbora darček v podobe kníh o DHZ v Trenčianskom kraji.    

DHZ v Zbore funguje od roku 1924. Zbor má spolu 55 členov a tri súťažné tímy – dve mužské a jedno dorastenecké družstvo.

autor: bj

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK