Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zamestnanci Úradu TSK sa spojili pre dobrú vec. Viac ako 600 eurami pomohli ľuďom v núdzi

Úradníci Trenčianskej župy ukázali dobré srdce, keď boli na základe vlastnej iniciatívy ochotní siahnuť do svojich peňaženiek. V spolupráci s Oddelením sociálnej pomoci Úradu TSK boli následne vybraní príjemcovia finančného daru, ktorým by mal pomôcť o niečo zlepšiť životnú situáciu. K zbierke sa pripojil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý dnes, 25. januára 2017, v sprievode svojich kolegov vyzbierané peniaze osobne odovzdal ich novým majiteľom.

Polovicu vyzbieranej sumy, teda 310€, si prevzala riaditeľka Spojenej školy internátnej v Trenčianskej Teplej Eva Ševčíková. Dar využije na pokrytie nákladov spojených s ubytovaním a stravovaním detí, ktorých rodiny ich pobyt v školskom internáte nedokážu finančne pokryť. „Požiadali sme o pomoc pre dve deti, ktoré boli v rodine neprimerane fyzicky trestané a nepoznali štandardný rodinný model. Preto sme deti prijali v našom školskom internáte s cieľom, aby sa naučili a zažili, ako rodina môže fungovať. Som rada, že im vďaka vyzbieraným financiám môžeme pokryť náklady na ubytovanie a stravovanie. Ak však ľudia dostanú peniaze len tak, ľahko si na to zvyknú. Preto si rodičia týchto dvoch chlapcov časť nákladov u nás v škole odpracujú,“ komentovala riaditeľka školy s tým, že tieto deti na školskom internáte prvýkrát v živote zažívajú to, čo je pre iné deti samozrejmé; napr. štedrovečernú večeru či narodeninovú oslavu. Spojená škola internátna vzdeláva deti s ľahkým, stredným i ťažkým zdravotným postihnutím či vývinovými poruchami. Deti však do školy prichádzajú aj z prostredia sociálne znevýhodnených rodín. Súčasťou školy je aj momentálne 11-miestny internát, na ktorom sú ubytované deti zo vzdialenejších kútov kraja.

S vďakou rovnaký dar, vyzbieraných 310€, prijala aj mama 31-ročnej Sylvie Martiškovej z Trenčianskych Stankoviec, ktorá trpí detskou mozgovou obrnou a je pripútaná na lôžko. Mama sa o ňu stará sama. „Finančný dar si veľmi vážim. Využijeme ho na pobyt v rehabilitačnom centre Svetielko v Trenčíne, keďže Sylvii ako ležiacej ubúda svalovej hmoty a skracujú sa jej šľachy. Teším sa, že peniaze môžeme využiť týmto spôsobom,“ uviedla obdarovaná Anna Martišková.

Financie zamestnancov Úradu TSK tak našli svoje miesto. Obdarovaných teší neočakávaný dar, darcov zasa dobrý pocit pri srdci. Trenčiansky župan Jaroslav Baška ocenil dobrý úmysel desiatok zamestnancov, ktorí sa do zbierky zapojili. „Chcem poďakovať všetkým, ktorí  sa na zbierke podieľali. Táto zbierka a jej výťažok je dôkazom, že ľuďom nechýba empatia a súcit a dokážu pomôcť deťom s hendikepom aj ich rodinám. Myslím si, že je istou morálnou povinnosťou všetkých, ktorí sú zdraví a majú isté sociálne zázemie, nájsť v sebe ľudskosť a pomôcť tým, ktorí pomoc potrebujú,“ vyjadril sa župan tesne po odovzdaní finančného daru.

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK