Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Budúci týždeň sa uskutoční ďalšie z pracovných stretnutí k transformácii regiónu hornej Nitry

Aj v roku 2019 ostáva jednou z priorít Trenčianskeho samosprávneho kraja príprava procesu transformácie regiónu hornej Nitry, a to v spolupráci s vládou Slovenskej republiky, Európskou komisiou i zástupcami regionálnych samospráv a združení. Po poslednom stretnutí priamo v Novákoch, ktoré sa uskutočnilo ešte v decembri minulého roka, sa členovia pracovnej skupiny pre Prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra budú tejto problematike opäť venovať na pôde Trenčianskej župy, a to už vo štvrtok 14. marca 2019.

Pracovná skupina pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra zasadla naposledy v polovici decembra minulého roka priamo v srdci baníckeho regiónu. Stalo sa tak len pár dní po schválení uznesenia vlády Slovenskej republiky, podľa ktorého podpora ťažby uhlia slúžiaceho na výrobu elektriny skončí v roku 2023. Schválený dokument okrem iného stanovil aj termín, do ktorého je potrebné vypracovať akčný plán a pripraviť inovatívne projekty. Experti vybraní Európskou komisiou, spoločnosť PricewaterhouseCoopers, na jeho príprave pracujú už od októbra minulého roka. Na v poradí piatom pracovnom stretnutí v Novákoch informovali členov skupiny o svojich pokrokoch. „Analyzovali sme súčasný stav a zisťovali, čo už bolo urobené v rámci transformácie regiónu a čo je ešte potrebné urobiť. Súčasťou tohto procesu boli aj stretnutia so zainteresovanými stranami a získavanie podnetov, ktoré je potrebné do plánu zapracovať. Na ďalšom stretnutí budeme hľadať prieniky a strategické momenty transformácie,“ povedal po stretnutí Matej Buzinkai zo spoločnosti PricewaterhouseCoopers.

S odborníkmi vybranými Európskou komisiou sa členovia pracovnej skupiny stretnú po prvýkrát v tomto roku opäť na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, a to vo štvrtok 14. marca 2019 na priebežnom pracovnom stretnutí k odpočtu príprav Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra. Strategický dokument by mal byť vypracovaný do 30. apríla tohto roka, následne bude predložený na rokovanie vlády SR.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK