O akčnom pláne pre hornú Nitru diskutovala verejnosť už aj v Prievidzi

Už po tretíkrát mali obyvatelia hornej Nitry možnosť bližšie sa oboznámiť s pripravovaným akčným plánom, ktorý popisuje transformáciu regiónu po útlme baníctva. Verejné vypočutie, ktorého cieľom bolo predstaviť plán verejnosti a vypočuť si pripomienky občanov, tentokrát prebehlo v okresnom meste Prievidza.

S akčným plánom pre transformáciu regiónu hornej Nitry mali možnosť bližšie sa oboznámiť už aj obyvatelia Prievidze. Tretie verejné prerokovanie vízie transformácie uhoľného regiónu zaplnilo v utorok 7. mája 2019 prievidzské kino Baník. Predstaviť plán a odpovedať na otázky obyvateľov prišiel za Úrad podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu Ladislav Šimko, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ale i zástupca spracovateľa akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra zo spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PWC), primátorky miest Prievidza a Handlová a primátor Bojníc.

Po úvodnom privítaní boli verejnosti predstavené štyri základné piliere projektu, ktorými sú I. Mobilita a prepojenosť regiónu, II. Ekonomika, podnikanie a inovácia, III. Udržateľné životné prostredie, IV. Kvalita života a sociálna infraštruktúra. Všetci predstavitelia prípravy transformácie prízvukovali, že ide o dlhodobý proces pričom akčný plán je stále otvorený dokument, do ktorého je potrebné aktívne zapojiť dotknutú verejnosť. „Návrh akčného plánu, ktorý konzultujeme s verejnosťou nie je záväzný dokument. Definuje síce jednotlivé opatrenia, no tie nemajú zatiaľ presne stanovené financovanie ani časový rámec. Práve preto sme pripravili jeho verejné prerokovania, na ktorých môžu obyvatelia hornej Nitry vystúpiť a podať návrhy na jeho vylepšenie či spripomienkovať súčasné okolnosti týkajúce sa projektu. Myslím, že je potrebné, aby verejnosť aktívne diskutovala a pomohla tak k čo najlepšiemu priebehu transformácie regiónu. Tá bude úspešná vtedy, keď si budeme môcť povedať, že sme sa o ľudí na hornej Nitre dokázali postarať aj po transformácii,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

V diskusii sa zúčastnení venovali najmä ekonomickému smerovaniu hornej Nitry po transformácii či uplatniteľnosti zamestnancov baní po útlme ťažby uhlia. Rekvalifikácii baníkov sa venuje aj národný projekt celoživotného vzdelávania. Ten má za úlohu diagnostikovať schopnosti zamestnanca, vyškoliť ho a pomôcť mu nájsť vhodné uplatnenie na trhu práce.

Akčný plán transformácie regiónu hornej Nitry bude verejnosti predstavený aj v meste Partizánske, a to už v utorok 14. mája 2019.

autor: lb