Obdobie Fašiangov končí, členovia Slovenského zväzu zdravotne postihnutých pochovali v Prievidzi basu

Posledný piatok pred Popolcovou stredou sa členovia Základnej organizácie č. 1 Prievidza Slovenského zväzu zdravotne postihnutých (SZZP) rozhodli usporiadať fašiangovú veselicu. Symbolické pochovanie basy síce sprevádzal nárek, no ani ten nedokázal ukrojiť z dobrej nálady nikomu zo zúčastnených.

Obdobie Fašiangov sa chýli ku koncu, s veselicami, zábavami a posedeniami sa roztrhlo vrece aj v našom kraji. Jedným z posledných podujatí pred Popolcovou stredou bolo aj to, ktoré usporiadala prievidzská organizácia SZZP v piatok 1. marca 2019. "Sme najväčšia organizácia v rámci SZZP na Slovensku. Máme viac ako tisíc členov, medzi ktorými sú ľudia s rôznym typom telesného či duševného postihnutia," prezradila jej predsedníčka Marta Zelenáková.

Pozvanie zúčastniť sa tradičného fašiangového posedenia prijal aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). "Mám naozaj radosť, keď vidím ako sa členovia SZZP dokážu zabávať aj napriek tomu, že majú istý druh zdravotného znevýhodnenia. Musím povedať, že práve hendikepovaní ľudia si dokážu život užívať omnoho viac ako tí, ktorí sú zdraví. Cením si ich aktivitu a prajem im veľa ďalších vydarených podujatí, zábav a hlavne sily do ďalších rokov," povedal trenčiansky župan s tým, že TSK bude aj naďalej podporovať SZZP. Spoluprácu župy a prievidzskej organizácie č. 1 SZZP ocenila aj jej predsedníčka. "Trenčiansky samosprávny kraj nám vychádza v ústrety vždy, keď o to požiadame. Nepomáha nám len finančne, ale i materiálne a morálne. Pomoc župy si veľmi vážime," dodala Marta Zelenáková.

Vrcholom večera bolo tradičné pochovávanie basy, ktoré zožalo obrovský úspech. Kostýmy si ušili sami členovia organizácie a zohranú scénku ocenili hostia i všetci zúčastnení. Basy sa síce zmocnila Zubatá, no zábava pokračovala až do neskorého večera. Tancom, dobrým jedlom i tombolou oficiálne ukončila Základná organicácia č. 1 Prievidza SZZP fašiangové obdobie.

autor: lb