Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Pochod vďaky SNP v Cigli opäť s rekordnou účasťou

V poradí 44. ročník Pochodu vďaky Slovenského národného povstania (SNP) v obci Cigeľ odštartoval v sobotu 19. januára 2019 plejádu osláv venovaných 75. výročiu SNP, ktoré si budeme v aktuálnom roku pripomínať. 

Písal sa 13. január 1945. Nemeckí vojaci bez varovania vtrhli v skorých ranných hodinách do obce Cigeľ, ktorej obyvatelia v tom čase podporovali partizánov operujúcich v pohorí Vtáčnika. Nemecké trestné komando niektorých Cigeľčanov zavraždilo na mieste a ďalších viac ako 120 odviedlo do Prievidze na krutý výsluch. Ako prejav úcty a vďaky vtedajším Cigeľčanom sa v roku 1976 rozhodla tridsiatka nadšencov zorganizovať turistickú akciu. Za 44 rokov svojej existencie prerástol Pochod vďaky SNP v Cigli na najvýznamnejšie zimné turistické podujatie v regióne hornej Nitry. „Týmto podujatím sa spúšťa celá séria osláv Slovenského národného povstania. Rád by som preto poďakoval všetkým tým, ktorí si pripomínajú a šíria ďalej odkaz SNP z generácie na generáciu,“ povedal predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini, ktorý sa Pochodu vďaky osobne zúčastnil už po 4.-krát.

Udalosti SNP a hrdinský postoj obyvateľov Cigľa si k Pamätníku padlých prišiel pripomenúť aj súčasný podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. „Vďaka hrdinom z tejto časti regiónu sme sa zaradili na správnu stranu histórie a vďaka ním máme dnes samostatné demokratické a úspešné Slovensko. Som veľmi rád, že sa tohto podujatia zúčastňuje veľa mladých ľudí, ktorí si uvedomujú, aká je história dôležitá,“ uviedol Šefčovič, ktorý spoločne s premiérom absolvoval približne 6 kilometrov dlhú trasu po Murovanú chatu.  

V minulom roku sa Pochodu vďaky SNP zúčastnilo takmer 2200 ľudí. Toto číslo sa s určitosťou tento rok podarilo prekonať, keďže organizátori ešte pred samotným pochodom hlásili nedostatok účastníckych odznakov. K viac ako 2 tisícom účastníkov sa pridal aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. „Ďakujem všetkým organizátorom Pochodu vďaky SNP v Cigli. Tohto podujatia sa zúčastňujem pravidelne a veľmi rád. Vo všeobecnosti je známe, že ľudia majú tendenciu zabúdať. Ja som veľmi rád, že si takýmto spôsobom môžeme pripomenúť všetkých tých ľudí, ktorí v minulosti bojovali za našu slobodu a mier. Pripomínajme udalosti SNP mladým ľudom, aby sa hrôzy minulosti znova neopakovali,“ dodal trenčiansky župan. 

Trenčiansku župu zároveň na podujatí reprezentovali aj poslanci Zastupiteľstva TSK, a to Mária Šrameková, Jozef Stopka, Mohamed Hemza a Richard Takáč. Medzi vzácnymi hosťami, ktorí si prišli pripomenúť tragické udalosti z roku 1945, nechýbal ani čerstvý držiteľ Ceny predsedu TSK za rok 2018 a bývalý dlhoročný starosta obce Lehota pod Vtáčnikom Ján Cipov.

autor: mp

Fotogaléria

IMG_9250
IMG_9075
IMG_9172
IMG_9163
IMG_9169

Súvisiace video

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK