Prehľad očakávaných udalostí v 12. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 12. týždni roku 2019.

Pondelok, 18. marec 2019

Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne príjme v pondelok 18. marca 2019 o 10.30 h trenčiansky župan Jaroslav Baška delegáciu z Veľvyslanectva Iránskej islamskej republiky vo Viedni s akreditáciou pre Slovenskú republiku, ktorú povedie mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Dr. Ebadollah Molaei. Spolu so zástupcami Trenčianskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory budú rokovať o podnikateľskom prostredí v Trenčianskom kraji a možnej ekonomickej spolupráci. Súčasťou programu bude aj návšteva Výskumného centra Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne i dominanty krajského mesta Trenčín Trenčianskeho hradu.

V pondelok 18. marca 2019 sa od 13.30 h uskutoční kontrolný deň rekonštrukcie administratívnej budovy na Trenčianskom hrade a súčasne aj Južného opevnenia hradu, ktoré je súčasťou medzinárodného projektu Tre-Bu-CHET – Trenčín, Bučovice, Chránime európske tradície. Rekonštrukčné práce príde osobne zhodnotiť predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška v spoločnosti stavebného dozoru, zhotoviteľa stavby i riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravilo pre svojich návštevníkov sprievodné podujatie k výstave Móda z olympiád s názvom Zahalení do fantázie. Historický kontext starovekých i novodobých olympijských hier, ich symboliku a súbor zvykov, ktoré sa postupom času rozvíjali, vďaka nemu predstaví aj žiakom základných škôl. Ako sa dá skĺbiť šport a módne trendy zistia návštevníci v tvorivej časti podujatia, ktoré je určené najmä pre žiakov 1. a 2. stupňa. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Utorok, 19. marec 2019

V utorok 19. marca 2019 o 9.00 h sa v okresnom meste Prievidza uskutoční slávnostné znovuotvorenie zmodernizovaného letiska spojené s pristaním prvého lietadla spoločnosti Brose. Prestrihnutia pásky v priestoroch zrekonštruovaného letiska sa ujmú predstavitelia spoločnosti Brose, Aeroklubu Prievidza, štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška a primátorka mesta Prievidza. Informácie k priebehu rekonštrukcie poskytnú predstavitelia spoločnosti Brose a zástupca Aeroklubu Prievidza počas tlačového brífingu.

Zasadnutie Združenia samosprávnych krajov SK 8 sa tentokrát uskutoční v priestoroch Poľovníckeho zámku v Topoľčiankach, a to v utorok 19. marca 2019 o 11.00 h. Na prvom stretnutí v tomto roku sa budú župani okrem iného venovať návrhu na doplnenie Zákona č. 56/2012 o cestnej doprave či návrhu zmien systému riadenia eurofondov v programovom období 2021 – 2027 na úrovni samosprávnych krajov.

V dňoch 19. a 20. marca 2019 sa v priestoroch Športového centra M-ŠPORT v Trenčíne uskutočnia Školské majstrovstvá Slovenskej republiky v bedmintone žiačok a žiakov základných a stredných škôl. Dvojdňový program bude slávnostne otvorený v utorok 19. marca 2019 o 12.50 h. Organizátormi podujatia sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Slovenská asociácia športu na školách, Krajský klub – Krajská rada Slovenskej asociácie športu na školách v Trenčianskom kraji, Slovenský zväz bedmintonu a Krajské centrum voľného času Trenčín. Viac informácií na www.kcvc.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 19. marca 2019 o 17.00 h do priestorov centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi na prednášku spojenú s ochutnávkou na tému Orechy a semienka Kedy sú zdravé? S lektorkou Dášou Březovskou. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Streda, 20. marec 2019

Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v stredu 20. marca 2019 na v poradí 19. študentskú konferenciu s názvom 100. výročie školy v retrospektíve. Podujatie je organizované v rámci praktickej časti maturitnej skúšky žiakov V. L triedy odboru hotelová akadémia. Program začne v priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi o 8.00 h.

Štvrtok, 21. marec 2019

Liečivé rastliny z pohľadu farmaceutického laboranta je názov odbornej konferencie, ktorú organizuje Stredná zdravotnícka škola Celestíny Šimurkovej v Trenčíne. Program konferencie začne v priestoroch spoločenskej miestnosti budovy školy na 4. poschodí o 10.00 h. Súčasťou programu bude aj slávnostné uvedenie do života knihy Farmaceutická botanika, ktorú Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky odporúča ako študijný materiál pre žiakov odboru farmaceutický laborant.

Vo štvrtok 21. marca 2019 sa o 13.00 h v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne uskutoční v poradí XXIII. zasadnutie Krajskej rady pre odborné vzdelávanie a prípravu pri Trenčianskom samosprávnom kraji.

V priestoroch Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa vo štvrtok 21. marca 2019 o 16.00 h uskutoční kontrolný deň prebiehajúcej rekonštrukcie nemocničnej kuchyne a jedálne. Napredovanie stavebných prác príde osobne skontrolovať trenčiansky župan Jaroslav Baška spoločne s riaditeľom nemocnice a zároveň poslancom Zastupiteľstva TSK Igorom Steinerom. Kontrolný deň ukončí krátky tlačový brífing.

Najlepšie inšpiratívne cestovateľské filmy medzinárodnej i domácej produkcie opäť ponúkne medzinárodný festival cestovateľských filmov Expedičná kamera 2019. V priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa vo štvrtok 21. marca 2019 od 16.00 h môžu návštevníci tešiť na cestovateľské rozprávanie Jána Vingárika z Prievidze o Rumunsku a Moldavsku. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi, ART POINT Prievidza a Fond na podporu umenia pozývajú na Regionálny festival divadelných súborov hornej Nitry s názvom Divadelná Prievidza, ktorý sa bude konať v dňoch 21. – 23. marca 2019. Bohatý trojdňový program vo štvrtok o 9.00 h odštartujú predstavenia pre deti hrané deťmi v priestoroch RKC v Prievidzi. V piatok 22. marca 2019 bude program pokračovať v priestoroch Domu kultúry Prievidza, kde sa od 8.30 h predstavia dospelí a v sobotu predstaveniami pre deti i dospelých opäť ožijú priestory RKC v Prievidzi. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Piatok, 22. marec 2019

V priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa v piatok 22. marca 2019 o 10.30 h pri príležitosti Dňa učiteľov uskutoční slávnostné odovzdávanie ocenenia Vynikajúci pedagóg Trenčianskeho kraja 2019. Oceňovanie pripravil Trenčiansky samosprávny kraj v spolupráci s Okresným úradom v Trenčíne.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja si pripomenie deň venovaný vode a dôležitosť ochrany vody pre udržanie života na našej planéte podujatím s názvom Svetový deň vody v múzeu, ktoré sa bude konať v piatok 22. marca 2019. Pracovníci múzea pre žiakov pripravili rozmanité prednášky, aktivity, pokusy s vodou či pozorovanie vodných živočíchov, a to priamo v priestoroch múzea. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

Slovenský zväz telesne postihnutých, Prvá základná organizácia č. 17 Trenčín pozýva svojich členov v piatok 22. marca 2019 o 15.30 h na výročnú členskú schôdzu, ktorá sa bude konať v Univerzálnej sále Posádkového klubu Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Trenčíne.

Sobota, 23. marec 2019

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Občianske združenie Hornonitrie a obec Chvojnica pozývajú na koncert sakrálnych skladieb Speváckeho zboru sv. Jakuba z Tužiny s názvom Pre hriechy sveta umučený, ktorý sa bude konať v sobotu 23. marca 2019 o 15.00 h v Kostole Povýšenia sv. Kríža v Chvojnici. Podujatie sa koná v rámci projektu Zimné slávnosti Hornonitria a záštitu nad ním prevzal starosta obce Chvojnica Branislav Dobrotka. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Nedeľa, 24. marec 2019

V nedeľu 24. marca 2019 sa o 8.30 h v priestoroch Evanjelického kostola v Považskej Bystrici budú konať slávnostné sl. Božie pri príležitosti posviacky píšťalového organu. V rámci služieb Božích budú zároveň uvedení noví činovníci Cirkevného zboru Považská Bystrica.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je návštevníkom k dispozícii nová stála expozícia zostavená z výberu diel Miloša Alexandra Bazovského. Jej súčasťou sú aj stručné informačné texty približujúce život a dielo autora, obohatené aj o fotografie z maliarovho súkromného archívu. Súbor diel jedného z najvýznamnejších slovenských umelcov obsahuje výber známych i málo vystavovaných autorových prác – olejomaľby, gvaše, tempery a kresby, ktoré približujú charakteristické znaky, kolorit a techniky Bazovského výnimočného umeleckého prejavu. Viac informácií na www.gmab.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti celoročných osláv 50. výročia vzniku galérie pripravila začiatkom roka otvorenie novej stálej expozície diel ďalšej generácie výtvarníkov trenčianskeho regiónu zo zbierok galérie pod názvom Trenčania a výtvarníci trenčianskeho regiónu staršia a stredná generácia. Aj keď ide o súčasných umelcov, časové rozpätie ich tvorby je veľmi rozsiahle. Najstarší prezentovaný umelec Rudolf Moško sa narodil v roku 1926 a najmladšia autorka Petronela Vlhová v roku 1980. Expozícia tak predstaví diela žijúcich umelcov, z ktorých mnohí patria medzi renomované a verejnosti dobre známe osobnosti trenčianskeho regiónu. Nová expozícia má upozorniť na stále sa vyvíjajúcu tvorbu umelcov v kontexte takmer 50 rokov a jej rôznorodosť. Viac informácií na www.gmab.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Občianske združenie Benedikt a autor Pavol Remiaš pozývajú na výstavu s názvom Paľo Remiaš – 70 okamihov do priestorov galérie RegionArt na Záhradníckej ulici v Prievidzi. Výstava ponúka súhrnný pohľad na tvorbu jubilujúceho fotografa, návštevníci galérie si ju môžu pozrieť až do 22. marca 2019, a to počas pracovných dní v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu vlastnej tvorby Boženy Adamicovej s názvom KONOPNÉ reminiscencie - Priadky, dlhé zimné večery starých mám, obohatenú o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom až do 29. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Osudové osmičky Trenčína, ktorú návštevníci nájdu vo výstavných priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 31. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Slovenská národná galéria pozývajú na výstavu s názvom Bazovský fotograf do výstavných priestorov galérie. Kurátormi výstavy sú Aurel Hrabušický a Alexandra Kusá. Výstavu si môžu návštevníci galérie pozrieť až do 31. marca 2019, v utorok až piatok v čase od 9.00 h do 17.00 h, počas víkendov od 11.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.gmab.sk.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Slovenský olympijský a športový výbor – Slovenské olympijské a športové múzeum pozývajú na výstavu s názvom Móda z olympiád. V priestoroch múzea vďaka nej návštevníci nájdu originálne odevy slovenských reprezentantov, ktoré si môžu prísť pozrieť v čase otváracích hodín múzea od 7. marca 2019 do 21. apríla 2019. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

V priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu nájdu návštevníci od piatku 1. marca 2019 výstavu súčasného drotárskeho remesla s názvom Svet z drôtu – tradícia a súčasnosť v drotárskej tvorbe vs. príbehy dnešných drotárov. Vidieť na nej môžete rozličné drotárske umenie viacerých slovenských majstrov v podobe šperkov, drôtovanú zoo, zvieratká rôznych druhov, úžitkové predmety či dekorácie. Najväčším lákadlom bude raritný 2,5 metrový strom. Na Bielu sobotu, 20. apríla 2019, si najmenší budú môcť vytvoriť svoje malé drôtikované dielka pod odborným vedením vystavujúcich umelcov v tvorivých dielničkach. Výstavu pripravilo Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a potrvá do 30. apríla 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pozýva do nového výstavného (multimediálneho) priestoru galérie na výstavu, ktorá nesie názov Cesta spásy. Návštevníci na nej nájdu diela autorky Lucie Horňákovej Černayovej, ktoré sú vyústením dlhoročného pozorovania jej otca a jeho záujmu o motivačnú literatúru. Autorka posledné dva mesiace vyzýva ľudí, aby pridali knihu do výstavy, vďaka čomu vytvorí vlastnú inštaláciu z kníh. Na vlastné oči si ju môžete prísť pozrieť do 12. mája 2019 v čase otváracích hodín galérie. Viac informácií na www.gmab.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s celoslovenským združením „Zachráňme hrady“ pripravilo pre verejnosť novú výstavu, ktorá nesie názov „Oživovanie hradov“. Aktuálne trendy záchrany hradných zrúcanín na Slovensku si prostredníctvom zaujímavých fotografií a textov môžu návštevníci múzea pozrieť spolu s autentickými archeologickými artefaktmi z hradov Blatnica, Sklabiňa, Lietava, Hričov, Bystrica a Lednica. Súčasťou výstavy sú aj pracovné nástroje z čias praveku, nádoby, mince, fragmenty stredovekého staviteľstva a trojrozmerné predmety budú doplnené modelom rekonštrukcie hradu Tematín a počítačovou vizualizáciou hradu Hričov. Organizované skupiny môžu využiť aj možnosť lektorského výkladu a náučnej prezentácie o obnove hradných zrúcanín. Výstava je vhodná pre všetky vekové skupiny, pre školskú mládež aj ako spôsob neformálneho vzdelávania. V priestoroch Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici si ju návštevníci môžu pozrieť do konca júna 2019. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu s názvom Práca – láska – statočnosť, ktorá je venovaná 100. výročiu tragickej smrti osobnosti Milana Rastislava Štefánika. Návštevníci si ju môžu v priestoroch knižnice pozrieť až do decembra 2019. Výstavu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

autor: lk