Prehľad očakávaných udalostí v 21. týždni

Streda, 22. máj 2019

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na verejné čítanie diel súčasných a európskych autorov. V stredu 22. mája 2019 sa o 18.00 h uskutoční podujatie Noc literatúry v priestoroch Kaviarne pod Vežou na Sládkovičovej ulici v Trenčíne. Hosťami budú textár, pesničkár, karikaturista Ľubor Benkovič a moderátorka a herečka Zuzana Mišáková. Vstup na podujatie je voľný.

V stredu 22. mája 2019 od 9.00 h sa v priestoroch amfiteátra Nová Dubnica budú konať XIII. Okresné športové hry seniorov Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) okresu Ilava. V prípade nepriaznivého počasia sa seniori presunú do Športovej haly. Organizátorom podujatia je Okresná organizácia JDS Ilava v spolupráci so Základnou organizáciou JDS Nová Dubnica.

Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v stredu 22. mája 2019 o 21.00 h na Noc literatúry. Čítať úryvok z knihy Hranica bude trenčianska výtvarníčka Janka Danková. Vstup na podujatie je voľný.

Štvrtok, 23. máj 2019

Vo štvrtok 23. mája 2019 o 17.00 h sa v priestoroch Synagógy v Trenčíne uskutoční vernisáž výstavy študentských prác s módnou prehliadkou s názvom Synergia. Výstavu môžete vidieť až do 30. mája 2019 denne od 10.00 h – 16.30 h. Podujatie organizuje Fakulta priemyselných technológií v Púchove, Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne.

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov Oblastná organizácia Nové Mesto nad Váhom pozýva vo štvrtok 23. mája 2019 o 9.00 h do Spoločenského domu v Novom Meste nad Váhom na seminár pre učiteľov a žiakov základných a stredných škôl s názvom 75. výročie SNP – Účasť nášho regiónu v SNP. Seminár sa uskutoční pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku a za podpory Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Od štvrtka 23. mája 2019 do piatka 24. mája 2019 sa na zámku v Českom Krumlově uskutoční spoločné zasadnutie Združenia samosprávnych krajov SK8 so zástupcami Asociácie krajov Českej republiky.

Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne pozýva na slávnostné otvorenie XXIII. ročníka krajskej súťaže v hasičskom športe hasičov z povolania Trenčianskeho kraja. Súťaž sa uskutoční vo štvrtok 23. mája 2019 o 10.30 h na Mestskom futbalovom štadióne v Dubnici nad Váhom.

Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek Prievidza pozývajú vo štvrtok 23. mája 2019 do Hotela pod Zámkom Bojnice na v poradí 2. Bojnický ošetrovateľský kongres. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Piatok, 24. máj 2019

Festival s dlhoročnou tradíciou Gympelrock 2019 sa bude konať v piatok 24. mája 2019 od 16.00 h v Klube Lúč v Trenčíne. Podujatie sa uskutoční s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Od piatku 24. mája do nedele 26. mája 2019 sa na vrchu Roh Lubina uskutoční stretnutie priaznivcov značky Ford.

Základná organizácia Slovenského zväzu zdravotne postihnutých (SZZP) Púchov spoločne s Okresnou organizáciou SZZP Ilava pozývajú v piatok 24. mája 2019 na 4. ročník streleckej súťaže v streľbe zo vzduchovky. Súťaž bude od 8.00 h prebiehať na ihrisku v Dolných Kočkovciach.

Už deviatykrát sa od piatku 24. mája do nedele 26. mája 2019 uskutoční v Kálnici pri Novom Meste nad Váhom najväčší bicyklový festival na Slovensku - Birell BikeFest. Z jedenástich cyklistických disciplín sú dva cyklistické preteky svetového formátu. Profesionálni i hobby jazdci sa opäť môžu tešiť aj na viac ako 400 modelov bicyklov na testovanie, bohatý sprievodný program pre celé rodiny a taktiež aj na večerné koncerty. Podujatie sa koná vďaka finančnej podpore Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Centrum sociálnych služieb (CSS) Kolonka v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja organizuje v piatok 24. mája 2019 o 10.00 h v areáli CSS 3. ročník súťaže vo varení halušiek.

Sobota, 25. máj 2019

Dobrovoľný hasičský zbor Dolná Breznica pozýva v sobotu 25. mája 2019 na oslavy 100. výročia založenia zboru. Program začína o 9.00 h stretnutím hostí pred kultúrnym domom, pokračovať bude o 10.00 h slávnostnou svätou omšou v kostole, od 11.15 h je naplánovaný sprievod obcou a o 12.00 h slávnostná schôdza.

Festival dychových hudieb a oslavy 160. rokov DH Chynorianka sa budú konať v sobotu 25. mája 2019 o 15.00 h na parkovisku pred Obecným úradom v Chynoranoch. Návštevníci sa môžu tešiť na DH Nedanovčianka, DDH Hradišťanka, DH Boboťanka, FS Chynoranček, Mistříňanka či Mažoretky Akord. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V poradí 11. ročník Dežerickej cifrovačky sa uskutoční v sobotu 25. mája 2019 o 14.00 h v Kultúrnom dome v Dežericiach. Na podujatí vystúpia heligonkári z rôznych kútov Slovenska, Čiech a Moravy. Podujatie sa koná s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V sobotu 25. mája 2019 od 9.00 h do 18.00 h sa v priestoroch Zimného štadiónu v Prievidzi bude konať 6. Hornonitriansky modelársky deň. Podujatie organizuje Združenie technických a športových činností Bojnice.

Obec Dolné Naštice a TJ Družstevník Dolné Naštice pozývajú v sobotu 25. mája 2019 o 15.30 h na slávnostné otvorenie multifunkčného ihriska v areáli futbalového ihriska v Dolných Našticiach.

Nedeľa, 26. mája 2019

V nedeľu 26. mája 2019 o 11.00 h sa v priestoroch trenčianskeho letiska na Legionárskej ulici č. 160 v Trenčíne uskutoční Otvorenie letnej sezóny 2019 Leteckého múzea – Hangár X. Cieľom podujatia je návštevníkom priblížiť históriu letectva, ako aj leteckú a vojenskú techniku vyrábanú na našom území od druhej svetovej vojny až dodnes.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je návštevníkom k dispozícii nová stála expozícia zostavená z výberu diel Miloša Alexandra Bazovského. Jej súčasťou sú aj stručné informačné texty približujúce život a dielo autora, obohatené aj o fotografie z maliarovho súkromného archívu. Súbor diel jedného z najvýznamnejších slovenských umelcov obsahuje výber známych i málo vystavovaných autorových prác – olejomaľby, gvaše, tempery a kresby, ktoré približujú charakteristické znaky, kolorit a techniky Bazovského výnimočného umeleckého prejavu. Viac informácií na www.gmab.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti celoročných osláv 50. výročia vzniku galérie pripravila začiatkom roka otvorenie novej stálej expozície diel ďalšej generácie výtvarníkov trenčianskeho regiónu zo zbierok galérie pod názvom Trenčania a výtvarníci trenčianskeho regiónu staršia a stredná generácia. Aj keď ide o súčasných umelcov, časové rozpätie ich tvorby je veľmi rozsiahle. Najstarší prezentovaný umelec Rudolf Moško sa narodil v roku 1926 a najmladšia autorka Petronela Vlhová v roku 1980. Expozícia tak predstaví diela žijúcich umelcov, z ktorých mnohí patria medzi renomované a verejnosti dobre známe osobnosti trenčianskeho regiónu. Nová expozícia má upozorniť na stále sa vyvíjajúcu tvorbu umelcov v kontexte takmer 50 rokov a jej rôznorodosť. Viac informácií na www.gmab.sk.

Pri príležitosti celoročných osláv 50. výročia vzniku si Galéria Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila ďalšiu zaujímavú výstavu. Vo štvrtok 11. apríla 2019 o 17.00 h sa uskutočnila vernisáž výstavy Príbeh začína v roku 1969. Návštevníci galérie si budú môcť vďaka výstave prezrieť diela autorov zo zbierok GMAB, ktorí stáli pri jej vzniku. Patria sem umelci Svetozár Abel, Jozef Fizel, Ladislav Kobza, Ladislav Zdvíhal, Rudolf Moško, Anton Štubňa, Milan Struhárik a množstvo ďalších umelcov. Diela osobností galéria verejnosti predstaví v rozsiahlej výstavnej kolekcii. Výstava potrvá do 9. júna 2019. Viac informácií na www.gmab.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva od pondelka 1. apríla 2019 do 29. mája 2019 do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu na výstavu papierových modelov hradov a zámkov Európy. Výstava Papierová história ponúka návštevníkom hradu možnosť uvidieť i zaujímavé modely rôznych iných historických objektov, akými sú napríklad talianska katedrála San Martino či nemecký kláštor Maulbronn.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s celoslovenským združením „Zachráňme hrady“ pripravilo pre verejnosť novú výstavu, ktorá nesie názov „Oživovanie hradov“. Aktuálne trendy záchrany hradných zrúcanín na Slovensku si prostredníctvom zaujímavých fotografií a textov môžu návštevníci múzea pozrieť spolu s autentickými archeologickými artefaktmi z hradov Blatnica, Sklabiňa, Lietava, Hričov, Bystrica a Lednica. Súčasťou výstavy sú aj pracovné nástroje z čias praveku, nádoby, mince, fragmenty stredovekého staviteľstva a trojrozmerné predmety budú doplnené modelom rekonštrukcie hradu Tematín a počítačovou vizualizáciou hradu Hričov. Organizované skupiny môžu využiť aj možnosť lektorského výkladu a náučnej prezentácie o obnove hradných zrúcanín. Výstava je vhodná pre všetky vekové skupiny, pre školskú mládež aj ako spôsob neformálneho vzdelávania. V priestoroch Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici si ju návštevníci môžu pozrieť do konca júna 2019. Viac informácií na www.muzeumpb.sk.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu s názvom Práca – láska – statočnosť, ktorá je venovaná 100. výročiu tragickej smrti osobnosti Milana Rastislava Štefánika. Návštevníci si ju môžu v priestoroch knižnice pozrieť až do decembra 2019. Výstavu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Galéria RegionArt Prievidza pozýva od 3. mája do 31. mája 2019 na dokumentárny cyklus fotografií zo života folklórnej skupiny Lubená z Poluvsia. Autorom fotografií je Milan Tarabčík. Výstava sa koná v spolupráci s Regionálnym kultúrnym centrom v Prievidzi a Hornonitrianskou knižnicou v Prievidzi, obe v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

autor: mp