Prehľad očakávaných udalostí v 3. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 3. týždni roku 2019.

Pondelok, 14. január 2019

Rada predsedov komisií pri Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja zasadne prvýkrát v tomto roku k príprave materiálov na zasadnutie krajského parlamentu v pondelok 14. januára 2019 o 13.00 h v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne.

V pondelok 14. januára 2019 o 16.00 h sa v priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) uskutoční udeľovanie Verejných uznaní TSK za rok 2018. Verejné uznanie v podobe Ceny Trenčianskeho samosprávneho kraja si prevezme JUDr. Alexander Károlyi za významné zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Českou a Slovenskou republikou a dlhoročné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. Uznanie Trenčianskeho samosprávneho kraja v podobe Ceny predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja si prevezmú dvaja laureáti. Za dlhoročné pôsobenie vo funkcii poslanca Zastupiteľstva TSK, starostu obce Lehota pod Vtáčnikom a za celoživotné dielo pri rozvoji obce i Trenčianskeho samosprávneho kraja vo všetkých oblastiach spoločenského života bude ocenený Ján Cipov a za významné športové úspechy na olympijskej úrovni a reprezentáciu Slovenska i Trenčianskeho kraja pri príležitosti okrúhleho životného jubilea olympionik Ján Zachara.

Utorok, 15. január 2019

V budove centrálneho depozitára v Novom Meste nad Váhom v správe Trenčianskeho múzea v Trenčíne bude v utorok 15. januára 2019 o 10.00 h oficiálne otvorený nový regálový systém, ktorý pozostáva okrem blokov mobilných regálov a menšieho počtu pevných regálov aj zo špeciálnych úložných systémov. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Streda, 16. január 2019

Jednota dôchodcov na Slovensku Krajská a Základná organizácia O2 JDS v Trenčíne a Rada Akadémie tretieho veku v Trenčíne pozývajú v stredu 16. januára 2019 o 13.30 h do Kultúrneho centra Stred Dlhé Hony Trenčín, kde sa bude konať novoročný seminár XXXII. ročníka Akadémie tretieho veku v školskom roku 2018/2019. Témami novoročného seminára budú možnosti kinezioterpaie, zvyšovanie kvality života seniorov či prevencia infekčných a neinfekčných ochorení.

Štvrtok, 17. január 2019

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, Gymnázium V. B. Nedožerského v Prievidzi (obidve v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja) a Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v spolupráci so Štátnym archívom v Trenčíne, pracovisko archív Bojnice pozývajú vo štvrtok 17. januára 2019 o 16.00 h do výstavných priestorov múzea. Konať sa v nich bude vernisáž výstavy k storočnici gymnázia pod názvom Na vlastné oči. Návštevníci na vlastné oči uvidia storočný vývoj edukácie a života v tejto poprednej vzdelávacej inštitúcii regiónu hornej Nitry. Okúsia ho v dobových laviciach, vyčítajú v originálnych dokumentoch, uvidia na rôznorodých učebných pomôckach, starých fotografiách a tablách. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená až do 3. marca 2019 v čase otváracích hodín múzea. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Sobota, 19. január 2019

V poradí 44. ročník Pochodu vďaky SNP sa bude konať v sobotu 19. januára 2019, so slávnostným otvorením o 9.30 h pri Pamätníku padlých v obci Cigeľ. Účastníkom budú k dispozícii dve lyžiarske a 4 pešie trasy. Organizátormi obľúbeného lyžiarsko-turistického podujatia je TJ Partizán Cigeľ v spolupráci s Obcou Cigeľ, Mestom Handlová, Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, Trenčianskym samosprávnym krajom a Regionálnou radou klubu slovenských turistov Prievidza. Viac informácií na www.pochodvdaky.sk.

V priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu v Trenčíne si návštevníci môžu pozrieť Výstavu vláčikov na Trenčianskom hrade, ktoré vystavuje Klub Modrý Horizont Topoľčany. Neoddeliteľnou časťou výstavy sú okrem 35 m dlhej pojazdnej trate a približne 150 modelov vláčikov aj interaktívne prehliadky. Odborný výklad a predvádzanie modelovej trate si môžu prísť návštevníci pozrieť aj v sobotu 19. januára 2019 v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Nedeľa, 20. január 2019

Mesto Nové Mesto nad Váhom, Klub Podjavorinských rodákov v Bratislave, Pobočka Klubu Podjavorinských rodákov a Občianske združenie Javor v Novom Meste nad Váhom pozývajú v nedeľu 20. januára 2019 o 16.00 h do priestorov divadelnej sály Mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom, kde sa bude konať slávnostný program s názvom Javorina, Javorina... Pri príležitosti 26. výročia vzniku Slovenskej republiky a 22. výročia slávnosti podjavorinských rodákov v programe vystúpi Malý komorný orchester MKO pri Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom a BELCANTO DUO Bratislava.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je návštevníkom k dispozícii nová stála expozícia zostavená z výberu diel Miloša Alexandra Bazovského. Jej súčasťou sú aj stručné informačné texty približujúce život a dielo autora, obohatené aj o fotografie z maliarovho súkromného archívu. Súbor diel jedného z najvýznamnejších slovenských umelcov obsahuje výber známych i málo vystavovaných autorových prác – olejomaľby, gvaše, tempery a kresby. Približujú charakteristické znaky, kolorit a techniky Bazovského výnimočného umeleckého prejavu. Viac informácií na www.gmab.sk.

Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu diel z projektu Učíme sa umeniu s názvom Klub výtvarníkov 2018. V sále RKC na Záhradníckej ulici v Prievidzi nájdu návštevníci práce, ktoré vznikli počas tvorivých dielní a workshopov výtvarného umenia pod odborným dohľadom lektorky Jany Ficovej. Pozrieť si ich môžete do 18. januára 2019, v čase od 9.00 h do 17.00 h. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

V priestoroch Galérie RegionArt pri Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja si môžete až do 18. januára 2019 pozrieť výstavu prác neprofesionálnej výtvarnej prehliadky AMA 2018. Výstava prináša širokospektrálne vyjadrenie umeleckých názorov a pestrosť výtvarných programov. Hlavnú cenu získala Elena Nedeliaková za mimoriadnu kolekciu jedinečných diel „Potulky lesom“. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Expozíciu Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom aj tento rok oživuje pohyblivý betlehem, ktorého autorom je Marián Mikulec, rodák zo Zemianskeho Podhradia. Autor pri jeho tvorbe vychádzal z moravských ľudových betlehemov a stvárnenie betlehemu je blízke našim kultúrnym tradíciám. Epoxidové figúrky vytvoril podľa existujúcich originálov poškodených drevených sôch od neznámych autorov z Moravy. Návštevníci si ho môžu pozrieť v priestoroch Podjavorinského múzea nielen počas vianočných sviatkov, ale až do konca februára 2019.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu vlastnej tvorby Boženy Adamicovej s názvom KONOPNÉ reminiscencie - Priadky, dlhé zimné večery starých mám, obohatenú o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom až do 29. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Osudové osmičky Trenčína, ktorú návštevníci nájdu vo výstavných priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava dôležitých osmičkových rokov je obohatená aj o zbierkové predmety z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 31. marca 2019. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Slovenská národná galéria pozývajú na výstavu s názvom Bazovský fotograf do výstavných priestorov galérie. Kurátormi výstavy sú Aurel Hrabušický a Alexandra Kusá. Výstavu si môžu návštevníci galérie pozrieť až do 31. marca 2019, v utorok až piatok v čase od 9.00 h do 17.00 h, počas víkendov od 11.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.gmab.sk.

autor: lk