Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Víkend plný tradícií, oslavovali hasiči i folkloristi

Uplynulý víkend sa v Trenčianskom kraji niesol v duchu tradícií, a to nielen folklórnych. Významné výročie oslávili hneď dva dobrovoľné hasičské zbory a obľúbená folklórna skupina. Na tradíciách si zakladajú aj v obci Nitrianske Sučany (okres Prievidza), kde už po štvrtýkrát spoločne otvorili studničky,  v Dohňanoch (okres Púchov) porota vyberala najlepší ovocný destilát Púchovskej doliny.

Dobrovoľné hasičstvo s dlhou tradíciou v Uhrovci i Chynoranoch

V poradí 4. ročník Memoriálu Štefana Tomašova sa v sobotu 18. mája 2019  konal v obci Uhrovec. Na vzácneho človeka, ktorý svoj život zasvätil dobrovoľnému hasičstvu spomínajú obyvatelia obce i dobrovoľní hasiči s úctou. Okrem súťaženia v hasičskom športe sa v Uhrovci aj oceňovalo, a to pri príležitosti 145. výročia založenia domáceho dobrovoľného hasičského zboru. Začiatky dobrovoľnej požiarnej ochrany v Uhrovci sa spájajú s rokom 1874, vtedajší požiarny zbor mal približne 80 členov. Bohatú históriu, ktorá sa spája s DHZ v obci Uhrovec v krátkosti predstavila starostka Zuzana Máčeková, pričom vyzdvihla aj najdôležitejšie historické míľniky. „Rekonštrukcia hasičskej zbrojnice bola zrealizovaná v roku 2014 zo zdrojov Európskej únie v rámci cezhraničného projektu, ktorý zabezpečovali obce Uhrovec a na českej strane obec Modra. V roku 2018 bola rekonštrukcia ukončená vďaka dotácii z Ministerstva vnútra SR a financiám z rozpočtu obce Uhrovec. Naši hasiči majú v súčasnosti k dispozícii dobré materiálno-technické vybavenie, majú protipovodňový vozík, hasičské vozidlo Iveco či zrepasovanú Tatru 148. Veľkú podporu pre svoju činnosť dostávajú nielen zo strany obce, ale aj Trenčianskeho samosprávneho kraja a DPO SR, za čo patrí naše poďakovanie nielen týmto dvom inštitúciám, ale aj Ministerstvu vnútra SR,” vysvetlila starostka.

Pozvanie na oslavy prijal aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja. Ten pri príležitosti významného výročia udelil DHZ Uhrovec pamätný list a vo svojom príhovore poďakoval za záslužnú prácu dobrovoľným hasičom. „Veľmi si vážim prácu každého dobrovoľného hasiča. To, čo mohokrát na úkor svojho voľného času robia v prospech všetkých obyvateľov obce, ochotu s akou sú schopní pomáhať druhým. Za to všetko si zaslúžia nielen poďakovanie, ale aj našu podporu. Aj tento rok by sa u nás mali odovzdávať ďalšie hasičské vozidlá Iveco, a to tým dobrovoľným hasičským zborom, ktoré toto vozidlo ešte nedostali. Ak mám správne informácie, u nás v kraji by ich malo byť približne 60,” informoval trienčiansky župan. Medzi hosťami nechýbala ani  poslankyňa TSK a primátorka mesta Bánovce nad Bebravou Rudolfa Novotná či prezident DPO Slovenskej republiky Pavol Ceľuch, ktorý vyzdvihol najmä spoluprácu DHZ s obcou, či pomoc, ktorú dobrovoľným hasičským zborom poskytuje Trenčiansky samosprávny kraj. “Nedá mi nepoďakovať za podporu, ktorá sa dostáva dobrovoľným hasičom v Trenčianskom kraji. Bol by som rád, keby sa vami inšpirovali aj ostatné kraje v rámci Slovenska,” doplnil prezident skôr, ako sa pri významnej udalosti začali udeľovať ocenenia.

Druhým jubilantom uplynulého víkendu bol aj Dobrovoľný hasičský zbor Chynorany, od ktorého založenia uplynulo už 130 rokov. Za toto obdobie si štafetu dobrovoľnosti odovzdávali hasiči z generácie na generáciu. Ich pripravenosť zasiahnuť pravidelne skúšali opakujúce sa živelné pohromy, ktoré sužovali obec. „Dnes má naša základná organizácia DPO v evidencii viac ako 45 členov, predsedom DHZ Chynorany je Peter Kňazeje a veliteľom Jozef Podmanický mladší. Okrem dospelých členov máme založený aj požiarnický krúžok pre malé deti a dúfame, že sa z nich časom stanú riadni členovia DHZ Chynorany,” prezradila starostka obce Mária Lachkovičová. Jedno výjazdové družstvo tvorí 8 členov vyškolených na rozličné certifikáty odbornosti, ktorí spĺňajú požiadavky na výjazdovú jednotku. Okrem výjazdovej jednotky má DHZ Chynorany jedno mužské, jedno ženské a jedno zmiešané družstvo detí pre hru “PLAMEŇ”. Významné výročie zboru poctil svojou návštevou aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. Súčasťou osláv bolo okrem oceňovania členov zboru aj okresné kolo previerok pripravenosti zborov DHZ za okres Partizánske, ktoré sa konalo v športovom areáli obce.

Folklór či ľudové tradície a zvyky si uctili v Temeši i Nitrianskych Sučanoch

Ľudové tradície a zvykoslovia celého roka má vo svojom repertoári folklórna skupina Košarinka z Temeša. Autorkami každého pásma sú členky folklórnej skupiny. Tá má v súčasnosti 15 členov a hrdo reprezentuje obec i kraj na rôznych folklórnych slávnostiach, festivaloch, podujatiach či súťažiach a dokonca aj v televíznom vysielaní verejnoprávnej televízie. Toto vzácne zoskupenie, ktorého dušou je starostka obce Oľga Fakanová, tento rok oslavuje okrúhle 20. výročie. O vzácnu chvíľu sa rozhodli podeliť s rodinnými príslušníkmi, bývalými členmi či ďalšími hosťami prostredníctvom slávnostného programu v priestoroch amfiteátra pod obecným úradom. Program v znamení ľudových zvykov a tradícií si prišiel pozrieť aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Táto obec aj keď je jednou z tých menších v Trenčianskom kraji, krásnym spôsobom šíri tradície a históriu tohto kraja prostredníctvom folklóru. Mňa veľmi teší, že pani starostka je aktívnou folkloristkou a chcem poďakovať za to, že tieto tradície vo forme piesní, krojov a zvykov, ktoré sú súčasťou našej spoločnej histórie, takto odovzdávajú aj ďalším generáciám,” vyzdvihol predseda TSK s tým, že v uchovávaní tradícií typických pre kraj pomáha aj Trenčianska župa. Tá nielenže finančne podporuje organizáciu tohto typu podujatí, ale už o pár mesiacov, v septembri tohto roka, vydá publikáciu venovanú práve hudobným zoskupeniam v kraji, a to nielen folklórnym súborom a skupinám, ale tiež dychovým hudbám, trombitášom, gajdošom, heligonkárom, speváckym skupinám a zborom i tým najmenším.

Široko-ďaleko jedinečným kultúrno-spoločenským podujatím sa môžu pochváliť aj v obci Nitrianske Sučany. Už po štvrtýkrát v obci, ktorá tento rok oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky, otvorili studničky. Na symbolickom mieste, kde sa stretávajú tri potoky, sa zišli nielen jej obyvatelia či rodáci, ale aj vzácni hostia, aby spoločne pomohli obnoviť dávne tradície našich predkov, ktoré sa viažu k obdobiu jari. „Naši predkovia verili, že chotár bez vyčistených studničiek by bol postihnutý suchom. Hovorilo sa, že kto vyčistí studničku bude po celý rok zdravý a nebude ho bolieť hlava. My sa tešíme, že práve Nitrianske Sučany oslavujú to, čo nám dáva príroda, najväčší dar, ktorým je voda. S nápadom otvárať studničky prišla domáca mužská spevácka skupina Domovina, ja som to ako gestor veľmi privítal a môžem potvrdiť, že úroveň je z ročníka na ročník vyššia,” vysvetlil starosta obce Pavol Caňo. Otváranie studničiek, jeden zo starých slovanských zvykov, prišiel osobne podporiť aj predseda TSK Jaroslav Baška, a to nielen svojou účasťou. Nad podujatím prevzal záštitu a v rámci uchovávania tradícií ho kraj podporil aj finančne zo svojho dotačného systému. V pripravenom programe vystúpili najmä domáci umelci, ale tiež Allan Mikušek.

V Púchovskej doline sa ochutnávalo

Víkend v kraji sa niesol aj v znamení 8. ročníka ochutnávky ovocných destilátov v obci Dohňany. Celkom 77 degustátorov absolvovalo bodovanie 903 prihlásených vzoriek. Po ôsmich rokoch snaženia sa šampiónom ovocných destilátov Púchovskej doliny stala slivovica z Myjavy. „Teší nás, že jablkovice, čerešňovice aj višňovice ostali v našom okrese a umiestnili sa v prvej trojke. Zlatým destilátom Púchovskej doliny sa stala slivovica z Myjavy. Každý rok takmer o 100 kusov stúpa počet vzoriek, vzhľadom na minuloročnú úrodu počet prihlásených vzoriek vzrástol až o 200 kusov. Našim cieľom je v 10. ročníku tohto podujatia dosiahnuť tisíc vzoriek,” prezradil za organizátorov starosta obce Dohňany Milan Pánáček, ktorý je zároveň aj poslancom Národnej rady Slovenskej republiky a Zastupiteľstva TSK. Kvalitu prihlásených vzoriek posudzovali štvorčlenné komisie, pričom každá z nich degustovala približne 40 vzoriek. Z nich najlepšiu 1 alebo 2 posunula členom subkomisie, ktorá rozhodla o konečnom poradí. Odborným garantom podujatia je  Rád rytierov ovocných destilátov Slovenskej republiky.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK