Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Diskusia MY TO ZVLÁDNEME priblížila aktuálnu situáciu v Trenčianskom kraji v súvislosti s koronavírusom

Vydavateľstvo Petit Press reaguje na mimoriadnu situáciu, ktorá nastala v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom spustením novej online diskusnej relácie POD RÚŠKOM INFORMÁCIÍ. V pondelok 6. apríla 2020 na otázky moderátora Andreja Lupricha odpovedal trenčiansky župan Jaroslav Baška a rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik.

V diskusii, ktorá bola naživo vysielaná prostredníctvom facebookového profilu MY Trenčín sa hovorilo o prijatých opatreniach kraja, a to nielen v župných nemocniciach, na stredných školách, v prímestskej autobusovej doprave, ale aj na samotnom Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja. O aktivitách Trenčianskej univerzity či aktuálnom procese vzdelávania dištančnou formou hovoril priamo jej rektor. Prostredníctvom diskusie odzneli informácie o:

„Som rád, že takéto odberové miesta vznikajú aj pri našich nemocniciach. Najnovšie bude možnosť nechať sa otestovať aj v považskobystrickej nemocnici, kde toto odberové miesto vznikne za pomoci jednej firmy. Fakultná nemocnica Trenčín je riešená priamo cez Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne, ktorý sa nachádza v jej blízkosti. Tam takéto odbery už fungujú. Chcem veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomáhajú zvládnuť túto situáciu,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

  • Vybavení zdravotníckeho personálu osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami,
  • Režime fungovania župných zariadení sociálnych služieb,
  • Prebytočných školských internátoch, ktoré župa vyčlenila v rámci neupotrebiteľného majetku, a ktoré bude možné zo strany Ministerstva vnútra SR, prípadne samospráv využiť ako karanténne miesto pre repatriovaných Slovákov zo zahraničia,
  • Odbremenení nemocníc pôsobiacich na území kraja v čase prichádzajúceho vrcholu pandémie prostredníctvom tzv. živých internátov, ktoré budú slúžiť na doliečenie pacientov,
  • Vzdelávaní žiakov stredných škôl na diaľku, maturitných skúškach,
  • Procese vzdelávania študentov Trenčianskej univerzity, ich aktivite pri výrobe ochranných štítov pre nemocnice i možnostiach spolupráce Trenčianskej univerzity a TSK pri zabezpečovaní zdravotníckeho personálu:

„Minulý týždeň sme odovzdali viac ako 50 ochranných štítov, ktoré sa kompletizujú v Trnave a cez online formulár sú distribuované do zdravotníckych zariadení. Požiadali sme, aby išli prioritne do zdravotníckych zariadení u nás v kraji. Dostali sme požiadavku aj od lekárov špecialistov, Hasičského a záchranného zboru i vodičov mestskej a prímestskej autobusovej dopravy,“ povedal Jozef Habánik.

Celú diskusiu si môžete pozrieť tu.

autor: lk

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK