Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Knižnicu Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi rozšíria nové knižné tituly

Aj v tomto roku, neistom nielen pre kultúru, uspela knižnica Hornonitrianskeho múzea v grantovom systéme Fondu na podporu umenia (FPU) a získala doteraz najvyššiu podporu.

V podprograme zameranom na akvizíciu knižníc získalo múzeum 2 300 eur na obohatenie a posilnenie svojho knižničného fondu niekoľkými desiatkami nových prírastkov. Aktuálne knižnica rieši výber a nákup publikácií prostredníctvom objednávok, ktoré sa snaží smerovať na kamenné predajne s knižným tovarom. „Plánujeme tak podporiť hlavne lokálne kníhkupectvá, ktoré z hľadiska knižného trhu a knižnej kultúry v prvom polroku 2020 dosť utrpeli. Táto forma podpory je nielen určitou kompenzáciou strát na strane predajcov, ale i prísľubom ďalšej, rozvíjajúcej sa vzájomnej spolupráce v budúcich rokoch,“ uviedol Jozef Pekár z Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Odbornú evidenciu, označenie zväzkov, systematické zatriedenie a kontrolu musí múzejná bibliotéka stihnúť do konca roka, aby mohla projekt vecne a finančne vyhodnotiť.

Pri nových knižných akvizíciách sa zohľadňujú požiadavky a postrehy čitateľov a bádateľov, dbá sa aj na zameranie a špecializáciu knižnice múzea. „V konečnom výbere kníh bude tematicky dominovať veda a technika, za spoločenské vedy to bude archeológia, etnológia, história, výtvarné umenie a dizajn, za prírodné vedy botanika, geológia a zoológia,“ doplnil Jozef Pekár s tým, že záverečný zoznam bude po ukončení projektu zverejnený na webovom sídle Hornonitrianskeho múzea.

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK