Transformácia uhoľného regiónu hornej Nitry hlavnou témou diskusie MY S VAMI

Priamo v dotknutom hornonitrianskom regióne sa konalo ďalšie z diskusných fór, ktoré pripravilo vydavateľstvo Petit Press v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom. Hovorilo sa najmä o pokrokoch v procese transformácie regiónu, kompenzačnom príspevku pre baníkov i životnom prostredí.

Informovať verejnosť o ďalších krokoch v procese ekonomického prerodu uhoľného regiónu a projektoch, na ktorých sa aktuálne pracuje. To bolo cieľom ďalšej z diskusií MY S VAMI, v ktorej sa za jedným stolom stretol trenčiansky župan Jaroslav Baška, predseda Združenia miest a obcí hornej Nitry Vojtech Čičmanec, predseda Dozornej rady Hornonitrianskych baní Prievidza Rastislav Januščák a riaditeľ závodu SE Elektrárne Nováky Miroslav Piaček.

Aktívne plnenie úloh vyplývajúcich z Akčného plánu transformácie regiónu na stretnutí odprezentoval predseda TSK, pričom reč bola aj o novom zákone o kompenzačnom príspevku pre baníkov, ktorý v lete schválila vláda SR a podmienkach jeho čerpania. „Myslím si, že je správne postarať sa v prvom rade o tých ľudí, ktorí sú priamo útlmom baníctva v tomto regióne postihnutí,“ povedal župan v úvode a pokračoval predstavením ďalších projektov, ktoré zastrešuje župa.  „Vypracovali sme tiež národný projekt Podpora zamestnateľnosti na hornej Nitre, ten má za úlohu postarať sa o ďalšiu časť zamestnancov baní, ktorí sa ešte chcú uplatniť na trhu práce a rekvalifikovať. Tento projekt je v hodnote okolo 15 mil. eur, z toho pre TSK idú 3 milióny a spolufinancovanie z rozpočtu župy je vo výške 5% ,“ doplnil Jaroslav Baška

Pomocnú ruku kraj regiónu ponúka aj cez projekt Lepší Trenčiansky kraj, vďaka ktorému by malo vzniknúť detašované pracovisko na pomoc potenciálnym realizátorom projektov transformácie. „V rámci tohto projektu kraj žiada prostriedky v hodnote 2,5 mil. eur a ďalší milión eur len pre región hornej Nitry. Pôjde o 8 zamestnancov, ktorí budú dennodenne komunikovať s ľuďmi v regióne a poskytovať poradenstvo pri spracovaní projektov i hľadaní optimálnych zdrojov financovania,“ povedal župan. Ďalšími témami bolo napríklad riešenie vykurovania regiónu po ukončení spaľovania uhlia, nakladanie s odpadom, projekty, ktoré aktuálne posudzujú odborníci z JASPERS z hľadiska realizovateľnosti ešte v tomto programovom období, problematika životného prostredia na hornej Nitre po ukončení banskej činnosti i to, čo všetko obnáša proces uzatvárania baní a ako sa dotkne zamestnancov baní i elektrární.

Celú diskusiu si môžete pozrieť tu: diskusia MY S VAMI

autor: lk