Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Dnes si pripomíname jeden z najstarších kresťanských sviatkov

Zjavenie Pána alebo sviatok Troch kráľov. Ten sa oslavuje už od tretieho storočia nášho letopočtu. Jeho súčasťou je aj tradícia posvätenia domov, ktorá sa zachovala najmä na vidieku.

V rímskokatolíckej cirkvi je 6. január sviatkom, ktorého ústrednou témou je príchod troch mudrcov do Betlehema, aby sa poklonili novonarodenému Ježišovi. Troch kráľov – Gašpara, Melichara a Baltazára priviedlo k nemu svetlo betlehemskej hviezdy. Traja králi sú  tiež tradičnými postavami betlehemov, ako aj témou vianočných a trojkráľových hier. Vo sviatok Zjavenia Pána kňazi počas slávnostných omší posväcujú trojkráľovú vodu soľou, kriedou a tymianom. Tradičným sa stalo aj posvätenie domov. V minulosti sa zvykla konať aj tzv. kňazská koleda, pri ktorej kňazi obchádzali domy a požehnávali príbytky. Kropili ich svätenou vodou a v hornej časti dverí napísali kriedou aktuálny rok a spojenie písmen C, M, B.

Pravoslávni veriaci na Slovensku, ktorí sa pridržiavajú juliánskeho kalendára, začínajú 6. januára oslavovať Vianoce. Najznámejším zvykom je obchôdzka chlapcov oblečených v dlhých bielych košeliach s korunkami na hlave, ktorí predvádzajú trojkráľovú hru opisujúcu návštevu Troch kráľov pri narodenom Ježišovi Kristovi.

foto: ilustračné, zdroj: TREŽ, n. o. a TSK

autor: lb
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK