Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Vystúpenie župana v rozprave k návrhu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti

O vládnom návrhu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti sa dnes diskutovalo na pôde Národnej rady Slovenskej republiky. V rozprave vystúpil aj trenčiansky župan, ktorý tlmočil postoj krajského zastupiteľstva aj Združenia samosprávnych krajov SK8 k tejto reforme. Celé vystúpenie si môžete pozrieť v priloženom videu.

  • My sme sa návrhom tohto zákona zaoberali aj na Zastupiteľstve TSK, dokonca dvakrát, a prijali sme podobné stanovisko ako Združenie samosprávnych krajov SK8. Zhodli sme sa na tom, že ak chceme robiť nejaké zmeny v zdravotníctve, v prvom rade by sme mali začať s ambulantnou zdravotnou starostlivosťou, či už sú to všeobecní lekári pre dospelých a všeobecní lekári pre deti a dorast alebo špecializované ambulancie.
  • Na druhom rokovaní Z TSK, ktoré sa zaoberalo touto problematikou, sme tento zákon odmietli ako celok, pretože si myslíme, že by jeho prijatím došlo k zhoršeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov Trenčianskeho kraja.
  • V prvom rade by sme mali riešiť ambulantnú starostlivosť, pretože máme nedostatok lekárov a tí, ktorí ešte ordinujú, sú v dôchodkovom veku. Dôležité je tiež riešiť záchrannú zdravotnú službu, teda RLP a RZP. A nezačínať reformu od konca – rušením nemocníc.
  • Zdravotnícky systém je teraz veľmi krehký, preto si treba nechať takéto reformy do lepšieho počasia.

Zdroj (video): tv NR SR

autor: lk

Fotogaléria

zdroj foto: sme.sk
zdroj foto: sme.sk
NsP Myjava
NsP Myjava - OMIS
Nemocnica na okraji mesta Partizánske
Zastupiteľstvo TSK
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK