Budú mať bývalé Baťove závody nové využitie?

Vdýchnuť nový život budove, ktorá bola súčasťou niekdajších Baťových závodov v Partizánskom, má za úlohu odvážny projekt iniciovaný Fabrikou umenia. Veľkolepé plány si však vyžadujú dôkladne premyslieť možnosti financovania.

Upozornil na to predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý sa v Partizánskom zúčastnil prezentácie spojenej s predstavením vízie revitalizácie a možností užívania budovy 61 v bývalých závodoch. „Ide o projekt, ktorý zachádza za hranice financovateľnosti nielen mesta, ale aj trenčianskej župy. Dôležité je nájsť dobrých partnerov a zohnať prostriedky napríklad z rôznych výziev v rámci eurofondov,“ povedal župan.

Interiér kultúrnej pamiatky poskytuje vysokú mieru flexibility pri organizácii priestoru, vzniknúť tam podľa autorov myšlienky môžu byty, hotel, umelecké ateliéry či plocha na rôzne večierky a oslavy. „Chceme poukázať  na Baťovo dedičstvo ako na veľkú hodnotu pre mesto Partizánske, ktoré je reprezentované práve budovami v bývalých závodoch. Celý proces chceme realizovať participatívnym spôsobom, zapojiť verejnosť, rôznych aktérov, odborníkov,“ vysvetlil Radovan Mik z občianskeho združenia Fabrika umenia.

autor: lb