Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Dopracujú sa jedlom k nižšej ekologickej stope?

Na Strednej odbornej škole J. A. Baťu v Partizánskom zaradia do ponuky desiatových jedál zdravšiu alternatívu s nižšou ekologickou záťažou. Aká pochutina to bude, si žiaci zvolili v hlasovaní počas ochutnávky.

Stravovanie spolu s dopravou, nákupom a vybavením patrí k položkám s najvyššou uhlíkovou stopou. Zistili to študenti krúžku Kritického myslenia v oblasti environmentálnej politiky SOŠ J. A. Baťu v Partizánskom. Spolu s Inštitútom environmentálnej politiky vypracovali plán, ako znížia záťaž na životné prostredie, ktoré škola svojou činnosťou vytvára. Prvé zmeny zavedú v rámci školskej reštaurácie EDUCA, kde si žiaci aj zamestnanci kupujú raňajky a desiate. „V rámci zníženia uhlíkovej stopy školy chceme do jedálnička zapracovať zdravšie, bezmäsité jedlá. Uhlíková stopa je populárnou témou, každá inštitúcia má čo robiť, aby žiakov naučila, o čo ide a zároveň ju znížila,“ hovorí riaditeľka Katarína Hartmanová. „Vymysleli sme tiež, že jeden deň v mesiaci prídu všetci do školy na bicykli alebo pešo, od tohto roka kupuje škola výhradne recyklovaný papier. Uhlíkovú stopu chceme znova prerátať, ak sa nám ju nepodarí znížiť, navrhneme nové riešenie,“ vysvetlila Linda Bezáková, žiačka odboru Farmakológia a biotechnológia.

Symbolicky na Mikuláša sa v priestoroch školskej reštaurácie konala verejná ochutnávka. Z ponuky pätnástich jedál, ktoré mladé kuchárky a kuchári pripravili z lokálnych a zdraviu prospešných surovín, si degustátori v hlasovaní zvolili tie, čo ich najviac oslovili. Tie škola postupne zapracuje do bufetového jedálnička.  

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK