Zmysel života našli v kultúre

V priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi ocenili jednotlivcov, kolektívy a inštitúcie pôsobiace v oblasti kultúry na hornej Nitre.

V rámci podujatia KULTÚRA 2021 si Cenu predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja prevzalo z rúk trenčianskeho župana Jaroslava Bašku 6 jednotlivcov a 2 kolektívy. „Na umelcoch obdivujem, že dokážu vytvoriť diela, ktoré prinášajú do nášho všedného života radosť. Myslím si, že ich tvorba nás všetkých prežije a obdivovať ju budú aj budúce generácie. Nie sú to len obrazy, ale aj folklór, piesne a zvyky, ktoré sa dedia z pokolenia na pokolenie. Želám im všetko dobré, nech ich kopnú múzy a nech naďalej tvoria niečo pekné,“ povedal predseda TSK.

V poradí 22. oceňovanie už tradične zorganizovalo Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi spoločne s Hornonitrianskym múzeom a Hornonitrianskou knižnicou v Prievidzi a ďalšími kultúrnymi inštitúciami pôsobiacimi na hornej Nitre.

Cenu predsedu TSK si odniesli:

• Helena Dadíková – významná a dlhoročná organizátorka kultúrneho života na hornej Nitre (Prievidza)
  • Iveta Géczyová – etnografka, dlhoročná riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi (Diviacka Nová Ves)
  • Emília Jakubisová – výtvarníčka, ktorej dielo výrazne dotvára kolorit regiónu hornej Nitry (Bojnice)
  • Alfonz Poliak – dlhoročný dirigent speváckeho zboru Úsmev (Lazany)
  • Stanislav Granec – hudobník, umelecký vedúci hudobnej skupiny Country Limit Club (Prievidza)
  • Dychová hudba Skačianka – pri príležitosti 170. výročia vzniku (Skačany)
  • Dychová hudba Nedanovčianka – pri príležitosti 95. výročia vzniku (Nedanovce)

Foto: Peter Cagan