Župa je pri príprave súťaže na nového dopravcu opatrná

Po problémoch so súťažami na prímestskú autobusovú dopravu vo viacerých samosprávnych krajoch, sa na výber nového dopravcu pripravuje aj Trenčianska župa. V postupných krokoch sa snaží eliminovať riziká, ktoré by mohli v budúcnosti z nových zmlúv vyplynúť.

Jedným z bodov posledného rokovania pracovnej skupiny k príprave verejného obstarávania na zabezpečenie dopravcu prímestskej autobusovej dopravy pre Trenčiansky kraj bolo nastavenie podmienok, ako predchádzať „sociálnemu dampingu“ v nadchádzajúcej súťaži. „Zo strany TSK, ako obstarávateľa, vieme už dnes deklarovať, že v rámci budúcej formy poskytovania služieb vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave nastavíme parametre tak, aby budúci dopravcovia garantovali mzdy vodičov na úrovni aktuálnych priemerných miezd,“ vysvetlil Radovan Hladký, vedúci Odboru dopravy župného úradu. Cieľom tohto opatrenia je predísť situáciám, ktoré by mohli v budúcnosti ochromiť prímestskú dopravu v kraji, a to z dôvodu nedostatku alebo neochoty vodičov vykonávať toto povolanie za neúmerne podhodnotené mzdové podmienky.

autor: lk

ilustračná foto, archív TSK