Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Zvýšenie daňového bonusu by malo zásadný vplyv na fungovanie samospráv

Vládou navrhované zvýšenie daňového bonusu výrazne zasiahne do príjmov miest, obcí aj samosprávnych krajov. Výpadok podielových daní by mal negatívny dopad na hospodárenie samospráv a ovplyvnil by aj poskytovanie služieb, realizáciu investičných akcií, podporu podujatí a v prípade miest a obcí aj výšku dane z nehnuteľností.

Samosprávy už aktuálne bojujú s rastúcimi cenami energií, tovarov a služieb či rastúcou infláciou. Na ich rozpočtoch sa negatívne podpísala aj pandémia či poskytovanie pomoci utečencom z Ukrajiny. Upozorňujú preto, že ďalšie krátenie financií môže byť pre nich nezvládnuteľné. „Som za to, aby rodiny s deťmi mali viac finančných prostriedkov, ale nie na úkor výkonu kompetencií jednotlivých miest, obcí a samosprávnych krajov. Sme čisto rozpočtová organizácia štátu a jediným naším príjmom je daň z príjmov FO. Navyše, tento návrh prichádza v dobe, kedy je dvojciferná inflácia a tá sa bude stále zvyšovať,“ povedal na poslednom zasadnutí Zastupiteľstva TSK trenčiansky župan Jaroslav Baška a dodal, že v rámci Združenia SK8 bude iniciovať, aby samosprávne kraje prijali k tejto veci jednotné stanovisko.

Téma dramatického zvyšovania cien a svojvoľných zásahov centrálnej vlády do rozpočtov samospráv dominovala aj spoločnému stretnutiu predsedníctva SK8 a ZMOS v Trnave. Samosprávy sa zhodli, že zásadne nesúhlasia s návrhom koalície na zvýšenie daňového bonusu, ktoré by malo za následok ohrozenie poskytovania služieb pre obyvateľov regiónov, ako je údržba ciest, prímestská doprava alebo starostlivosť o klientov zariadení sociálnych služieb. „Čaká nás pomerne neriešiteľná situácia, ak prídeme ako kraj o 20 mil. eur z podielových daní, nebude možné zostaviť vyrovnaný rozpočet,“ povedal podpredseda TSK a primátor Nového Mesta nad Váhom Jozef Trstenský. „Z 1 miliardy, ktorá je avizovaná na najbližší rok, 628 mil. eur budú znášať mestá, obce a samosprávne kraje,“ doplnil podpredseda TSK a primátor Partizánskeho Jozef Božik. Svoj nesúhlas s navrhovanými opatreniami už avizovalo Združenie SK8, ZMOS aj ÚMS.

autor: lk

Fotogaléria

ilustračná foto, zdroj: www.pravda.sk
ilustračná foto, zdroj: www.mfsr.sk
ilustračná foto, zdroj: www.jaspis.sk
májové zasadnutie Zastupiteľstva TSK
májové zasadnutie Zastupiteľstva TSK
stretnutie predsedníctva SK8 a ZMOS
stretnutie predsedníctva SK8 a ZMOS
stretnutie predsedníctva SK8 a ZMOS
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK