Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj
  • Hlavná stránka
  • Mapa stránok
  • Otázky a odpovede
  • Kontakt

Celoživotné vzdelávanie v SOŠ Pruské

Stredná odborná škola Pruské sa uchádzala o získanie autorizácie inštitúcie v národnom projekte, ktorý vypísal Štátny inštitút odborného vzdelávania Bratislava v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

Projekt má významnú úlohu v celoživotnom vzdelávaní, nakoľko umožňuje uchádzačovi získať osvedčenie v príslušnej kvalifikácii aj mimo systému formálneho školského vzdelávania. Spracovaný je jednoduchý manuál, na základe ktorého si jednotlivci môžu dať overiť svoje vedomosti, zručnosti a kompetencie získané v rámci neformálneho vzdelávania, napr. v rôznych kurzoch, a informálneho učenia sa, čo je neinštitucionálne vzdelávanie sa, ktoré je prirodzenou súčasťou každodenného života.

Na získanie kvalifikácie nie je nutné opätovne študovať na škole. Uchádzač o získanie kvalifikácie po prihlásení sa na overenie predloží a preukáže svoje doteraz nadobudnuté schopnosti počas svojho  života, a to či už praxou alebo samoštúdiom v rámci danej kvalifikácie. Následne po úspešnom absolvovaní skúšky získa osvedčenie o nadobudnutí kvalifikácie. Tento dokument je rovnocenný s tým, ktorý je výstupom  riadneho školského vzdelávania a je akceptovaný na trhu práce. Overená kvalifikácia tak pomôže účastníkom skúšky zdokladovať ich vedomosti, zručnosti a kompetencie, čo im výrazne uľahčí ich uplatnenie sa na trhu práce,“ priblížila riaditeľka školy Janka Fedorová.

SOŠ Pruské boli udelené dve akreditácie – a to v sektore národného hospodárstva: poľnohospodárstvo, veterinárstvo, rybolov, a na kvalifikácie ovocinár, včelár, pomocný pracovník v rastlinnej výrobe, pomocný pracovník v sadovníctve a záhradníctve, pestovateľ poľných plodín a zeleniny, chovateľ ošípaných, hydiny, dojič kráv, oviec a kôz, inseminátor, dezinsektor, a chovateľ hovädzieho dobytka, oviec a kôz. V sektore potravinárstvo sú to dve kvalifikácie, a to pekár a cukrár.

Zdroj: SOŠ Pruské (Ing. Janka Fedorová)

autor: mp

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK