Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Inšpirácie pre župné zelené aktivity čerpali v zahraničí

Trenčiansky župan spolu s kolegami navštívil prírodnú záhradu v rakúskom meste Tulln, stretol sa aj s predsedom rakúskeho parlamentu Wolfgangom Sobotkom, ktorý projekt prírodných záhrad uviedol do života v roku 2009.

Cieľom projektu, ktorý v Rakúsku zastrešuje spoločnosť Natur im Garden, je podpora trvalo udržateľnej starostlivosti o záhrady, ktorá rešpektuje prírodné procesy, podporuje biodiverzitu a tiež návrat tradičných spôsobov hospodárenia. Samotný iniciátor projektu Wolfgang Sobotka na stretnutí s predstaviteľmi TSK zdôraznil význam a dôležitosť tejto myšlienky a spolu s kolegami ponúkol pomoc a skúsenosti pre zelené župné aktivity. „Budovanie a poradenstvo pri vytváraní prírodných záhrad je jednou zo súčastí projektu Zelená župa,“ povedala Andrea Molnárová, administrátorka programu Zelené oči. Certifikáciu prírodných záhrad na Slovensku realizuje Centrum environmentálnych aktivít. To má od roku 2015 na tento proces povolenie od Natur im Garden.    

Záhrada v Tullne, ktorá bola predmetom návštevy a prehliadky, je prvou certifikovanou prírodnou výstavnou plochou, ktorá je praktickou ukážkou toho, že je možné vytvoriť krásne prírodné záhrady na ekologickom základe, teda bez pesticídov, chemických hnojív a rašeliny. Areál má plochu 50 hektárov, nachádza sa tu 70 rôznych druhov záhrad. Výstavná plocha meria 3 hektáre, zvyšok tvorí lužný les. V ňom sa nachádza detské prírodné ihrisko a cestičky na prechádzanie.

Trenčianska župa sa venuje ochrane životného prostredia prostredníctvom projektu Zelená župa. Na skrášlenie kraja a životného prostredia za 8 rokov vynaložila viac ako 440 tisíc eur, a to prostredníctvom podpory 259 projektov z grantového systému Zelené oči,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

TSK k tematike prírodných záhrad vydal aj brožúry s tipmi pre záhradu či získanie záhradnej plakety:

https://www.tsk.sk/dokumenty/dokumenty-ekoporadna/vychova-a-vzdelavanie/publikacie/100-najlepsich-tipov-pre-zahradu-1.html?page_id=981104

https://www.tsk.sk/dokumenty/dokumenty-ekoporadna/vychova-a-vzdelavanie/publikacie/cesta-k-zahradnej-plakete.html?page_id=981105

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK