Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Nový školský rok otvorili s modernými športoviskami

Začiatok septembra sa už tradične nesie v znamení návratu školákov do školských lavíc. Dva mesiace oddychu vystrieda príprava do života a zbieranie nových vedomostí a zručností. S modernou dobou prichádzajú nové trendy nielen vo vzdelávaní, ale aj v športovej príprave, ktorá bude na ďalších dvoch školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskej župy na oveľa vyššej úrovni.

Prispejú k tomu športoviská, o ktorých rekonštrukciu či výstavbu sa postaral Trenčiansky samosprávny kraj. Gymnazisti v Považskej Bystrici tak okrem nedávno otvoreného multifunkčného ihriska môžu svoj športový talent rozvíjať aj v moderne zrekonštruovanej telocvični. „Táto investícia bola v hodnote viac ako 1 mil. eur, z toho Fond na podporu športu prispel 60%-ami, zvyšok zaplatila Trenčianska župa zo svojho rozpočtu. Je to telocvičňa s najmodernejším povrchom, sú tu vybudované nové sociálne zariadenia, zázemie a ja pevne verím, že žiaci si ju počas školského roka riadne užijú,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Súčasťou rekonštrukcie, ktorá začala v auguste minulého roka, bolo aj zateplenie obvodového plášťa, strechy, realizácia kompletného rozvodu vykurovania a s tým súvisiace práce, vďaka čomu bude prevádzka telocvične energeticky efektívnejšia.

V novom školskom roku má však gymnázium noviniek oveľa viac. „V tomto roku oslávi naša škola 70 rokov svojho pôsobenia. Pri tejto príležitosti sa uchádzame o zmenu názvu s čestným prívlastkom Gymnázium Dominika Tatarku. Pre našu školu to bude veľká česť, už len vďaka jeho veľkým spisovateľským úspechom, ale aj osobnostným charakteristikám,“ povedal riaditeľ školy Pavel Mikuláš. Tento rok otvára gymnázium aj novú päťročnú bilingválnu anglicko-slovenskú sekciu. „My sme k tomuto kroku pristúpili postupne na viacerých župných gymnáziách. Žijeme v európskom spoločenstve, preto si myslím, že to žiakom pomôže ľahšie nájsť prácu aj v zahraničí, budú môcť pracovať na medzinárodných projektoch, študovať v zahraničí. A ja si veľmi želám, aby sa potom, po nadobudnutí nových vedomostí a skúseností, vrátili naspäť na Slovensko,“ povedal župan.

S nadšením a veľkým darčekom pre žiakov otvárali nový školský rok aj na púchovskom gymnáziu. Tým bola nová prístavba telocvične, ktorá zaujme nielen svojím „netradičným“ vybavením, ale aj strechou. „Je tu lezecká stena, doskočisko pre atlétov, gymnastická zostava či baletná stena. Čo je na tejto stavbe zaujímavé, je zelená pochôdzna strecha, hydropónia s fotovoltaickým napájaním, veľkoformátové záhony na pestovanie rastlín aj exteriérová učebňa s prestrešením,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška. Všetko je urobené tak, aby to zapadalo do konceptu Zelenej školy a jej množstva environmentálnych aktivít, ktorými ide táto škola príkladom. „Som veľmi vďačný Trenčianskemu samosprávnemu kraju, že sme takéto krásne športovisko získali. Rovnako ďakujem zhotoviteľovi, ktorý toto krásne dielo postavil. Okrem toho, že je tu ohromné športové využitie, máme tu krásnu terasu aj so zelenými prvkami a učebňou. K mojej veľkej radosti si komplexne dobudovávame toto gymnázium,“ neskrýval nadšenie riaditeľ školy Miroslav Kubičár. Investícia v hodnote takmer 950 tis. eur bola hradená zo župného rozpočtu, práce na nej začali približne v polovici októbra minulého roka. Prístavba je funkčne prepojená s pôvodnou telocvičňou.

V školskom roku 2023/2024 nastúpi na školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskej župy celkom 15 910 žiakov, a to vrátane pomaturitného a externého štúdia. Z tohto počtu je 3 683 prvákov len v dennej forme štúdia.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK