Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Rekordný AMAVET 2023, zahviezdili aj žiaci župných stredných škôl

Počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku sa konal v priestoroch výstaviska Incheba v Bratislave 26. ročník Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023. V tomto roku sa ho zúčastnil rekordný počet súťažiacich, 97 žiakov prevažne stredných škôl so 73 projektami, ktorí postúpili z krajských kôl. Celkom bolo prítomných takmer 300 účastníkov.

Slovenská akadémia vied (SAV), ktorá je dlhoročným odborným garantom súťaže, umožní mladým autorom odprezentovať a prediskutovať s vedeckými pracovníkmi SAV svoje projekty v Kongresovom centre akadémie na Smolenickom zámku. Na festivale odovzdali cenu „Vedecký talent SAV“, ktorá znamená postup na súťaž Regeneron ISEF 2024 do Los Angeles v USA. Richard Marko, generálny riaditeľ ESET-u, v motivačnom rozhovore inšpiroval mladých ľudí a predstavil aj úžasný festival vedy a umenia STARMUS, ktorého 7. ročník bude práve vďaka ESET-u v máji budúceho roka na Slovensku.

Medzi ocenenými nechýbali ani žiaci župných stredných škôl, ktorí uspeli vo viacerých kategóriách. Projekt "Návrh systémov na riadenie robotického roja" Michala Lajčiaka zo Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom získal až tri ocenenia -  postup na Regeneron ISEF 2024 do Los Angeles, CA, USA, postup na konferenciu SAV Mladá nádej slovenskej vedy a Cenu národného centra robotiky.

Jakub Buzalka z Gymnázia v Považskej Bystrici získal s projektom "OptiRoute - efektívne doručovanie" postup na Science-Expo 2024 do Bruselu v Belgicku (spoluautorka Lujza Lea Lavriková z Gymnázia Pavla Horova Michalovce).

Špeciálnu cenu odbornej hodnotiacej komisie získali Róbert Miškech a Adam Kubiš zo Strednej priemyselnej školy Dubnica nad Váhom s projektom "Autonómny robot TIMMO".

autor: nm

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK