Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Trenčíne pribudla moderná magnetická rezonancia

Fakultná nemocnica slávnostne otvorila vlastné pracovisko magnetickej rezonancie. Tá ponúkne vysokokvalitnú diagnostiku a umožní presnejšie a rýchlejšie určiť diagnózu, a to aj v prípade malých detí.

Pracovisko magnetickej rezonancie sa nachádza v bývalých priestoroch vodoliečby, stavebné práce vyžadujúce prestavbu priestorov pracoviska sa začali pred rokom. Prístroj priviezli do nemocnice v máji. Ide o špičkový 3-teslový prístroj, ktorý ponúkne možnosť vyšetrenia aj pre deti a novorodencov. Tie boli doteraz odosielané do Bratislavy. Nemocnica si od jeho zakúpenia a inštalácie sľubuje skrátenie čakacích lehôt na MRi vyšetrenie. „V Trenčianskom kraji je magnetických rezonancií nedostatok, preto sa na vyšetrenie čaká dlho. V Trenčíne sú dve fungujúce súkromné magnetické rezonancie, tretia súkromná je v Prievidzi a štvrtá malá súkromná magnetická rezonancia je v Dubnici nad Váhom. Teší ma, že sa otvára piate pracovisko magnetickej rezonancie, ktoré je prvé štátne v Trenčianskom kraji. Myslím si, že v krajskom meste je veľmi potrebné. Trenčianska župa plánuje kúpiť a v súčasnosti obstaráva jednu magnetickú rezonanciu do považskobystrickej nemocnice a jedna by mohla pribudnúť v Prievidzi na hornej Nitre,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška s úprimným želaním, aby sa čakacie lehoty na vyšetrenie skrátili z mesiacov na dni.

Obdobný 3-teslový magnet má podľa slov primára rádiologického oddelenia Ladislava Badíka zo štátnych zariadení ešte Národný ústav srdcových chorôb. Podobné 3-teslové magnety sa na Slovensku nachádzajú, ale tento je jedinečný, pokiaľ ide o výkon. Súkromné pracoviská prevádzkujúce magnetické rezonancie disponujú po väčšine 1,5-teslovými prístrojmi. „Momentálne sme tak schopnejší kvalitnejšie, presnejšie a rýchlejšie diagnostikovať ďalšie diagnózy,“ zhodnotil primár s tým, že v súčasnosti tak vďaka najmodernejšej technike vedia poskytnúť všetky dostupné vyšetrenia, ktoré sa v rádiológii poskytnúť dajú. „Magnetická rezonancia bude slúžiť primárne pre pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v nemocnici, pracujeme však nad rozšírením otváracích hodín, čím vznikne priestor pre samoplatcov zo širokej spádovej oblasti,“ dodal.

Cena za prístroj, ktorý nemocnica vysúťažila, je 2,4 milióna eur, stavebné úpravy si vyžiadali viac ako 700 tisíc eur. „Personál, ktorý tu pracuje, je vyškolený z našich interných pracovníkov a zamestnancov. Ďakujem pánovi primárovi Lacovi Badíkovi za vyšpecifikovanie zamestnancov, ktorí boli posielaní na zaškolenie na obdobné pracoviská v rámci Slovenska,“ povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice Trenčín Tomáš Janík. Investícia bola hradená z prostriedkov zriaďovateľa nemocnice – Ministerstva zdravotníctva SR.  

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK