Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Do cyklistickej skladačky pribudol ďalší viac ako 10 km kúsok

Vážska cyklomagistrála, ktorá bude mať vo finále 100 km, sa rozrástla o ďalší zrealizovaný úsek. Ten začína na hranici so Žilinským samosprávnym krajom a ďalej vedie do Považskej Bystrice. Do užívania verejnosti bol odovzdaný spoločnou cyklojazdou, do ktorej sa zapojili žiaci aj riaditelia župných stredných škôl, župní zamestnanci, paralympionici, cyklistickí nadšenci z projektu Vrchárska koruna Trenčianska, ale aj milovníci cyklistiky zo širokého okolia.   

Tento cyklistický sviatok posadil do sedla bicykla viac ako stovku nadšencov, ktorí si jazdu po novej cyklotrase užívali. Jej výstavba bola možná vďaka financiám z Integrovaného regionálneho operačného programu. Samotný úsek má dĺžku 10,4 km a župa do neho investovala viac ako 3,5 mil. eur. „Pre nás je to veľká vec, k dnešnému dňu môžem povedať, že máme hotových viac ako 61 km zo 100. O pár dní sa takto stretneme v Púchove, kde budeme 17. júna 2024 otvárať ďalší, viac ako 12 km dlhý úsek, vedúci z Ladiec cez Belušu do Púchova. Z Plánu obnovy a odolnosti SR sme tiež získali viac ako 6 mil. eur na úsek z Trenčína do Dubnice nad Váhom k priemyselnému parku,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Z celkovo 8 úsekov tak zostáva vybudovať už len dva – úsek Nemšová – Dubnica nad Váhom – Ladce a Nosická priehrada – Považská Bystrica, železničná stanica, ktorý bude úplne posledným úsekom. Samotný projekt Vážskej cyklomagistrály má okrem toho ekologického pre župu aj ľudský rozmer. „Chcem pri tejto príležitosti poďakovať aj nášmu kolegovi Rasťovi Haukovi, ktorý už nie je medzi nami. Bol na začiatku myšlienky budovania Vážskej cyklomagistrály a tomuto projektu venoval naozaj veľa času. Viem, že by sa dnes tešil spolu s nami,“ povedal župan.

Súčasťou cyklotrasy je aj lávka dlhá viac ako 105 m, prepájajúca Orlovský most s existujúcou asfaltovou komunikáciou pri Vážskej kaskáde, ale aj 25 m dlhý podchod, ktorým cyklotrasa vedie popod cestu II/507. Ani tieto objekty nespomalili zhotoviteľa, ktorý cyklotrasu vybudoval a odovzdal v pomerne krátkom čase. „Stavenisko tohto úseku sme prevzali vo februári minulého roka, celá výstavba trvala 147 dní. Neboli tu takmer žiadne komplikácie, najzložitejším bodom bola výstavba podchodu popod cestu II/507, čo si vyžiadalo úplnú uzávierku tejto cesty na nevyhnutný čas,“ povedal za zhotoviteľa, ktorým bola spoločnosť STRABAG, s. r. o., Jozef Rambala.

Pochvalu si župa vyslúžila aj od národného cyklokoordinátora Petra Klučku, ktorý bol rovnako súčasťou pelotónu. „Vnímam to veľmi pozitívne, pretože aktuálne otvárame tento úsek v čase konania národnej kampane Do práce na bicykli. Bez akékokoľvek pochlebovania trenčianskemu županovi musím povedať, že keď v roku 2015 župné zastupiteľstvo schválilo, že vybuduje Vážsku cyklomagistrálu, okamžite sa k tejto myšlienke začali pridávať aj ostatné župy,“ dodal s tým, že Trenčianska župa ide príkladom.  Atmosféru tohto špeciálneho dňa doplnili hudobné, tanečné aj cyklotrialové vystúpenia, rovnako ako pripravené aktivity krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región, kolegov zo Zelenej župy, ako aj župných stredných škôl. Všetkým, ktorí priložili ruku k dielu srdečne ďakujeme.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK