Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Ekologický míľnik pre Púchov, krok k udržateľnému hospodárstvu a ochrane prírody

V Púchove bola oficiálne otvorená nová kompostáreň, slúžiť bude na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) z domácností a verejných priestranstiev. Projekt bol financovaný z prostriedkov Ministerstva životného prostredia z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili aj minister životného prostredia Tomáš Taraba a predseda TSK Jaroslav Baška.

Nová kompostáreň je moderným zariadením, ktoré efektívne spracováva BRO prostredníctvom kontrolovaného procesu rozkladu materiálov. Výsledný produkt, kvalitný kompost, bude slúžiť nielen na zlepšenie kvality pôdy, ale aj na zníženie objemu odpadu ukladaného na skládky, čím prispieva k ochrane životného prostredia. Kapacita kompostárne je 1 600 ton ročne, z toho 1 000 ton zeleného odpadu a 600 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Investícia bola 2,6 mil. eur, z čoho stavebné práce tvorili okolo 2,2 mil. eur a technické vybavenie bolo v hodnote 430 tisíc eur,“ povedala primátorka mesta Púchov Katarína Heneková. „Za posledné roky to je jedna z najväčších finančných investícií mesta Púchov,“ dodala. Ministerstvo životného prostredia poskytlo na projekt nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 1,8 mil. eur. Celá stavba začala v decembri 2021 a bola dokončená v júni tohto roka. Význam nebude mať iba pre mesto Púchov, ale aj pre okolité obce, nakoľko jej kapacita je pre celý okres. „To, čo sa Vám podarilo v Púchove je vzorným príkladom, ako efektívne využiť finančné prostriedky v prospech ľudí, mesta a ochrany životného prostredia,“ povedal minister a podpredseda vlády Tomáš Taraba. „Trenčianska župa má prívlastok aj Zelená župa. Podporujeme elektromobilitu, budujeme cyklotrasy, podporujeme rôzne zelené aktivity, environmentálne projekty cez grant Zelené oči a som rád, že mesto Púchov aj týmto projektom prispelo do zelenej koncepcie Trenčianskej župy,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška. Púchov figuruje aj ako enviro mesto, ktoré získalo niekoľko ocenení v rámci svojho prístupu k ochrane životného prostredia.

Novootvorená kompostáreň v Púchove predstavuje ďalší významný krok k udržateľnému a efektívnemu odpadovému hospodárstvu v regióne, ktorý prispieva k ochrane životného prostredia a zlepšeniu kvality života občanov.            

autor: ld

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK