Hlavná cyklistická tepna kraja sa rozrastie o ďalší úsek

Po tom, ako župa len pred niekoľkými týždňami odovzdala do užívania dva úseky Vážskej cyklomagistrály, z Považskej Bystrice po hranicu so Žilinským samosprávnym krajom a z Ladiec do Púchova, začína výstavbu nového. Ten vedie z krajského mesta cez Trenčiansku Teplú do Dubnice nad Váhom k priemyselnému parku. Slúžiť bude nielen na voľnočasové aktivity, ale aj na dochádzanie za prácou.

Trenčianska župa získala prvé finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR, ktoré smerujú do rozšírenia cyklistickej infraštruktúry. „Je to viac ako 6,7 mil. eur a ďalších takmer 1,8 mil. eur pôjde na tento projekt zo župného rozpočtu. Bezmála 13,5 km úsek teda bude stáť viac ako 8,5 mil. eur,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. Zhotoviteľ, ktorým je spoločnosť Skanska SK a. s., má na realizáciu 8 mesiacov. „Na tomto úseku máme gabiónové múry v dĺžke 460 m, uholníkové múry v dĺžke 2,5 km a máme tu položiť 11 tisíc ton asfaltových zmesí. Sme kapacitne pripravení a tešíme sa,“ povedal za zhotoviteľa hlavný manažér projektu Marek Štancel. Projekt počíta aj s vybudovaním cyklistického odpočívadla s mobiliárom, pribudnú odpadkové koše, cyklostojany a informačná tabuľa. Chýbať nebude ani automatický sčítač cyklistov. „Napájame sa pod diaľničným privádzačom, ideme okolo golfového centra, kde sa bude koruna hrádze rozširovať. Nebude to len 3 m cyklotrasa, ale pribudne aj 1,5 m chodník pre peších, mysleli sme aj na bezpečnosť,“ vysvetlil župan. Hlavným cieľom projektu je podpora nemotorovej dopravy. „Verím, že občania Trenčína, ale aj Dubnice nad Váhom budú používať túto cyklotrasu, ktorá bude širšia, lepšia, bezpečnejšia, nielen na prepravu do práce, ale tiež na voľnočasové aktivity. Teším sa, že sa čoskoro stretneme na strihaní pásky na tomto úseku,“ povedal minister dopravy SR, ktorý si bol jednu župnú cyklotrasu aj vyskúšať. „Cyklotrasa  nielenže prepojí celý región Považia a poskytne cyklistom bezpečný a pohodlný spôsob prepravy, ale zároveň podporuje dôležité spájanie komunít. Zrealizovať dielo v najvyššej kvalite a v čo najkratšom čase je náš príspevok k rozvoju ekologických a udržateľných riešení, ktoré sú nevyhnutné pre našu budúcnosť,“ povedala podpredsedníčka predstavenstva spoločnosti Skanska SK a. s.,  Magdaléna Dobišová.

Ide o v poradí 6. úsek Vážskej cyklomagistrály z 8, ktorý sa začína budovať. „Potom nám zostanú už len 2 v celkovej dĺžke 25 km, a to úsek z Dubnice nad Váhom do Ladiec a od Nosickej priehrady do Považskej Bystrice k železničnej stanici. Už nám chýba len jedno stavebné povolenie s majetkovým usporiadaním na úsek vedúci do Považskej Bystrice,“ povedal župan. Kraj chce získať aj ďalšie financie na budovanie cyklotrás z Plánu obnovy a odolnosti SR. Podaný má projekt na úsek Vážskej cyklomagistrály vedúci z Dubnice nad Váhom do Ladiec a tiež na jeden úsek Hornonitrianskej cyklomagistrály z Partizánskeho do Zemianskych Kostolian. O obľúbenosti župných cyklotrás svedčí aj fakt, že sa nimi od roku 2018 previezlo už viac ako 3 335 000 cyklistov.

autor: lk

Súvisiace video