Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Hrdinov Slovenského národného povstania sme si uctili aj na vrchu Roh

Poslednú augustovú sobotu si župan Trenčianskeho samosprávneho kraja a podpredseda vlády SR spoločne s obyvateľmi a predstaviteľmi obcí uctili pamiatku hrdinov Slovenského národného povstania na vrchu Roh v obci Lubina, kde sa konali oslavy pri príležitosti 80. výročia tejto významnej historickej udalosti.

Pamätník na vrchu Roh má pre obyvateľov regiónu osobitný význam. Toto pietne miesto je nielen symbolom odporu a hrdinstva, ale aj miestom posledného odpočinku 45 partizánov, ktorí padli počas bojov. “Pre Slovenské národné povstanie je vystihujúce slovo jednota. Spojilo vojakov, partizánov, bežných občanov v spoločnom boji proti fašistickému režimu za mier, slobodu a ľudskú dôstojnosť,” povedal podpredseda vlády SR Peter Kmec. “Miesto kde stojíme je miestom statočnosti, odvahy a neoblomnosti všetkých tých ľudí, ktorí bojovali počas SNP a som rád, že sme sa tu zišli, aby sme si ich uctili. Dnes týchto ľudí môžeme právom volať hrdinovia,” povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška. “Na jednej strane mali pocit strachu a na druhej mali silný pocit zodpovednosti za budúcnosť, za krajinu, za svoje rodiny,” dodal župan. 

Pri príležitosti osláv bola odhalená aj pamätná tabuľa majora Martina Kavického, ktorý bojoval za našu krajinu a demokratické hodnoty. Tohto slávnostného aktu sa zúčastnila aj jeho dcéra. Slovenské národné povstanie patrí medzi najvýznamnejšie udalosti v moderných dejinách Slovenska. Začalo sa 29. augusta 1944 ako ozbrojené povstanie proti nemeckým okupantom. Hoci bolo povstanie vojensky potlačené, jeho politický a morálny odkaz zostáva živý dodnes. SNP zjednotilo slovenský národ v boji za slobodu a bolo prejavom odporu proti fašizmu, ktorý bol v tom čase hlboko zakorenený v Európe. Oslavy 80. výročia SNP na vrchu Roh sa niesli v duchu úcty a vďaky všetkým, ktorí sa postavili za slobodu a nezávislosť našej krajiny.

autor: ld
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK