Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Ich ambíciou je verejne prístupný digitálny archív

Župné Centrum tradičnej kultúry Myjava, ktoré sa špecializuje na uchovávanie kultúrneho nehmotného dedičstva, sa vďaka projektu podporeného z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) posúva s kvalitou služieb do ďalšieho tisícročia.

CTK Myjava dlhodobo pracuje na popularizácii tradičnej kultúry a šírení živého dedičstva aj v online priestore. Digitálne sa odohráva aj časť najväčšieho pripravovaného podujatia – Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava. „Robíme aj online festival s vlastnou programovou štruktúrou a máme vlastnú festivalovú televíziu, takže objem dát je obrovský a preto sme potrebovali novú serverovňu a cloudové úložisko,“ vysvetlila riaditeľka Viera Feriancová. IROP uvoľnil financie pre kultúrne inštitúcie v rámci zmiernenia dôsledkov krízy v kontexte pandémie kovidu. Zamestnanci CTK Myjava tak majú okrem nového úložiska k dispozícii aj mobilné štúdio na 3D digitalizáciu, počítače na správu servera aj strih filmov a hygienickú čistotu na podujatiach im zas pomôžu zabezpečiť germicídne žiariče a stojany na dezinfekciu, ktoré merajú teplotu ľudského tela. „Bol to projekt za viac než 100-tisíc eur, prispela aj Trenčianska župa a som rád, že poslanci tento príspevok schválili. Sú to zaujímavé veci a zachovať kultúrne dedičstvo myjavských kopaníc aj takýmto spôsobom, digitálne, je dôležité aj pre budúce generácie,“ povedal Jaroslav Baška.

S obrovskými objemami dát pracuje župná inštitúcia aj na tvorbe digitálnej mapy ľudovej kultúry, ktorú postupne dopĺňa. „Mapu chceme spraviť interaktívnu, aby návštevníci nielen poznali, ako vyzerajú jednotlivé krojové súčasti, ale aby vedeli aj to, ako sa skladajú. Našou ambíciou je verejne prístupný digitálny archív, kde si návštevníci budú môcť fotky otáčať a pozerať si napr. aj detaily vzorov,“ doplnila Feriancová.

autor: sg

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK