Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Inšpiratívne ženy získali ocenenie Vidiecka žena

Štyri výnimočné ženy, ktoré svojou prácou a nasadením prispievajú k rozvoju a zachovaniu slovenského vidieka, boli ocenené prestížnym titulom Vidiecka žena roka – Líderka 2024. Táto súťaž už od roku 2002 každoročne oceňuje ženy, ktoré svojou aktivitou pozitívne menia život v slovenských vidieckych komunitách.

Jana Žitňáková, predsedníčka Odborového zväzu pracovníkov poľnohospodárstva na Slovensku, získala ocenenie v kategórii Aktivistka. Jej dlhoročné pôsobenie v Slovenskom Červenom kríži v Rišňovciach, kde organizuje zájazdy, kultúrne podujatia a darcovstvo krvi, významne obohatilo miestnu komunitu. Titul Politička bol udelený Ľubici Kukovej, ktorá sa zaslúžila o rozvoj malej obce v Banskoštiavnickom okrese. Okrem svojej práce s miestnou rómskou komunitou sa aktívne podieľa na udržiavaní miestnych tradícií a kultúry. Vďaka nej obec ožíva rôznymi kultúrnymi podujatiami a zachovávaním folklórneho dedičstva. Elena Majeríková z Dolného Vadičova získala ocenenie v kategórii Podnikateľka. Jej umelecká tvorba zahŕňa kresbu, maľbu a prácu s rôznymi materiálmi, ako sú drevo a textílie. Svojimi dielami, ktoré sú spojené s vidieckymi tradíciami, vytvára hodnotné umelecké diela. Zastúpenie tu mal aj Trenčiansky samosprávny kraj, kde v kategórii Remeselníčka bola ocenená Mária Mizeráková z Pobedima (okres Nové Mesto nad Váhom). Venuje sa tradičným remeslám, ako je drotárstvo a paličkovaná čipka. Zároveň prispieva k výskumu ľudovej kultúry a publikuje monografie, v ktorých uchováva bohatstvo miestnych zvykov a remesiel.

Mimoriadne ocenenie získala  Žofia Dobešová, vo veku 92 rokov stále predáva svoje remeselné zručnosti ďalším generáciám. „Je živým dôkazom toho, že láska k remeslu a tradíciám pretrváva celý život,“ povedala Mária Behanovská, predsedníčka združenia Vidiecky parlament na Slovensku. Podujatie bolo súčasťou osláv Svetového dňa vidieckych žien, ktorého cieľom je zviditeľniť neúnavnú prácu, energiu a kreativitu žien, ktoré svojou činnosťou prispievajú k rozvoju a skvalitneniu života vo svojich komunitách. Tieto ženy sú nekonečným zdrojom inšpirácie a energie. Vďaka nim je život na vidieku bohatší a aktívnejší,“ povedala na záver Behanovská.

Slávnostného podujatia, ktoré sa konalo v malebnej obci Papradno sa zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý ocenil dôležitú úlohu žien pri udržiavaní vidieckych tradícií a ich prínos k rozvoju regiónov.

autor: ld

Fotogaléria

Zdroj: Vidiecky parlament na Slovensku
Zdroj: Vidiecky parlament na Slovensku
Zdroj: Vidiecky parlament na Slovensku
Zdroj: Vidiecky parlament na Slovensku
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK