Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Kniha ako nástroj, ktorý zlepšuje náladu

V Domove sociálnych služieb (DSS) v Zemianskom Podhradí, ktorý je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa uskutočnilo Čítanie s osobnosťou. Podujatie je súčasťou projektu „Keď my nemôžeme za kultúrou, príde kultúra za nami“, jeho cieľom je priniesť kultúrne zážitky priamo do zariadení sociálnych služieb a sprístupniť tak kultúru aj tým, ktorí nemajú možnosť za ňou vycestovať.

Projekt vznikol v spolupráci so Spolkom slovenských žien Živena, najstarším ženským spolkom na Slovensku, ktorý má už 150 rokov. V rámci podujatia sa klientky DSS mohli stretnúť s viacerými významnými osobnosťami. Medzi nimi bola napríklad riaditeľka tlačiarne v Piešťanoch, Mária Šišková, ktorej rukami prešla už tisícka kníh, alebo známa moderátorka Alena Heribanová. Pozvaní hostia si priniesli svoje obľúbené knihy a prečítali úryvky z povestí, románov či iných literárnych diel, čím klientom priblížili literatúru priamo v ich každodennom prostredí. Po čítaní mali klienti možnosť klásť hosťom otázky a diskutovať o prečítanom, ale aj o životoch samotných hostí. Týmto spôsobom sa podarilo vytvoriť príjemnú a obohacujúcu atmosféru, kde sa spájali literárne zážitky s osobnými príbehmi a reflexiami. „Klientky sa na tieto akcie vždy tešia, majú z toho dlho zážitky, že niekoho videli a mohli sa s ním porozprávať, zažili a dozvedeli sa niečo nové,“ uviedla riaditeľka DSS Zemianske Podhradie Terézia Pátrovič. „Práve čítanie a knihy sú nesmierne dôležité v dnešnej dobe,“ dodala. DSS Zemianske Podhradie sídli v historickom kaštieli, ktorý je spojený s príbehom Adely Ostrolúckej a Ľudovíta Štúra a aj toto prostredie dodalo podujatiu príjemnú atmosféru.

Záujem o kultúru a literatúru takto prechádza aj do každodenného života v zariadení, kde tieto podujatia prinášajú nielen obohatenie, ale aj radosť a nové podnety pre klientov. DSS Zemianske Podhradie tak ukazuje, že aj v zariadeniach sociálnych služieb môže byť kultúra prístupná a živá.

autor: ld, da
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK