Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na Stratenci sa konalo medzinárodné pietne stretnutie

Okrem rozhľadne sa na vrchu Stratenec v Javorníkoch nachádza aj pietna spomienka na udalosti zo sklonku druhej svetovej vojny. V nedeľu sa tu stretli slovenskí i českí sympatizanti protifašistických bojovníkov, cyklisti aj turisti.

Obyvatelia okresov Považská Bystrica a Vsetín, Kysúc aj Valašska sa na Stratenci stretávajú od roku 1969, odkedy na vrchole stojí kamenný pomník Tri kríže. Postavený bol na počesť trom československým vojakom, ktorí padli na konci druhej svetovej vojny pri oslobodzovaní  Veľkých Karlovíc. V nedeľu sa tu stretli národy z oboch strán štátnej hranice, aby v priateľskej atmosfére vzdali hold padlým, pokochali sa nádherným výhľadom či sa občerstvili po túre. Pietnu spomienku zorganizoval Slovenský zväz protifašistických bojovníkov v spolupráci s pohraničnými samosprávami. „Každoročne prejavujeme úctu tým, ktorí obetovali to najcennejšie – vlastný život. Je rok 2024, kedy si pripomenieme aj 80. výročie SNP a budúci rok aj 80. výročie ukončenia vojny. Želám si aj tu na tomto mieste, aby podobné konflikty už nevznikali a aj keď jeden máme priamo za dverami, verím, že sa čoskoro nájde spôsob, ako ho ukončiť,“ povedal pri tejto príležitosti predseda TSK Jaroslav Baška.

Hoci sa ešte donedávna nevedelo, kto okrem Andreja Rabčana položil na Stratenci svoj život, pred dvomi rokmi boli vypátrané aj mená jeho spolubojovníkov, ide o Rudolfa Mika a Ludvíka Somošiho. Všetci traja sú pochovaní vo Veľkých Karloviciach.

autor: sg
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK