Na župnom úrade vyzdvihli dôležitosť protifašistického odboja

Ústredná rada Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) ocenila odovzdala a pamätné medaile jedenástim členom, z oblastných výborov SZPB Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Prievidza a Trenčín a to pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania.

Trenčiansky župan Jaroslav Baška na Úrade TSK privítal takmer 60 účastníkov a ocenil, že myšlienky SNP a boja proti fašizmu šíria ďalej. „Chcem vyjadriť presvedčenie, že odkaz Slovenského národného povstania bude pokračovať aj ďalšie roky, nielen počas takýchto okrúhlych výročí,“ povedal župan. “Povstania sa zúčastnili tisícky a tisícky ľudí,” povedal predseda Oblastnej organizácie SZPB Trenčín Miroslav Malay s tým, že je nesprávne zamieňať si potlačenie a porazenie povstania, pretože povstanie síce bolo potlačené, ale na základe rozkazu generálov pokračovalo v partizánskom spôsobe boja. “A tú partizánsku republiku nikto neporazil. A prečo ju neporazil? Pretože mali podporu bežného občana. Tých bežných ľudí, lebo bez nich by sa ani vojaci ani partizáni nepohli a bez nich by neprežili,“ dodal Malay.

Za významnú činnosť pri presadzovaní tradícií odkazu boja za slobodu a proti fašizmu si prevzali medailu M. R. Štefánika I. stupňa Ivan Gašparík a Karol Glamoš a medailu M. R. Štefánika III. stupňa dostali Emília Peťovská a Dušan Kulik. Za obetavú prácu pre SZPB boli ocenení pamätnou medailou III. stupňa Ján Holička, Eva Talianová, Vieroslav Pelech, Blažena Švančarová a Anton Švančara. Pamätné listy pri príležitosti 80. výročia SNP za trvalé udržiavanie odkazu protifašistického odboja a za mier dostali Eva Majtásová a Alžbeta Václavová.

autor: da